Hilma af Klint på Louisiana

??????????????????????????????????????????????????????????????

Fram till den 6 juli visas Hilma af Klints intressanta konsproduktion ”Målningar till Templet” på Museum of Modern Art, Louisiana, Humlebäck, Danmark.

Hilma af Klint (1862-1944) var en föregångare till den abstrakta konstriktning som representeras av bl.a. Kandinsky, Malevich och Mondrian. Hon började på Konstfack som 20-åring och avslutade sina studier när hon var 25. Då arbetade hon med traditionellt landskaps- och porträttmåleri. Redan som 17-åring började hon emellertid med spiritistiska seanser och fann snart en liten grupp kvinnor som hon delade dessa upplevelser med. Denna grupp kvinnor kallade sig De Fem och utförde måleri på order av några andliga ledare som benämndes ”de Höga”.

Brorsonen Erik har förvaltat Hilma af Klints abstrakta, ockulta och mediumistiska konst vilken inte hade ställts ut före hennes död. Den mediumistiska konsten, som påbörjades när hon var 43 år, var vägledd och dirigerad av andliga ledare, med vilka Hilma af Klint stod i kontakt. Dessa andliga ledare berättade för henne under hur lång tid som målningarna skulle utföras och vad de skulle innehålla. Ofta ingick instruktioner om förberedelser i form av fasta eller vilken kost hon skulle äta under tiden som målningarna blev till. Underligt är att denna gigant inom avantgardistiskkonst inte ställdes ut i Stockholm på Moderna Museet förrän 1889. Målningarna hade dessförinnan visats i USA i Los Angeles, Chicago och New York, i Helsingfors och Reykjavik, i Den Haag i Holland, Odense i Danmark och Bergen i Norge.

??????????????????????????????????????????????????????????????

 

I slutet av 1906 fick Hilma af Klint i uppdrag av sina andliga ledare att måla ”Målningar till Templet”, dessa målningar består av olika serier. Hon började med en serie med 26 små bilder kallad ”Urkaos” (bilderna längst upp t.v.) . Hilma af Klint beskriver tillvägagångssättet med serien ”WU/Rosen”, fyra stora figurmålningar, i sin dagbok så här: ”Inom mig avläste jag deras storlek (1.58×1.14). Över mitt staffli såg jag ett Jupitertecken vilket kraftigt upplystes och visade sig under flera sekunder, därefter begynte omedelbart arbetet, vilket skedde sålunda att bilderna målades genom mig direkt, utan föregående teckning och med stor kraft. 6 dagar användes för var och en och jag var tillsagd att låta bilderna vara osedda av andra människor.” Detta måleri pågick under 10 år, avslutades 1915 och innehåller 192 målningar. De visades på den stora millenie-utställningen på Liljevalchs 2000, nyligen har de visats på biennalen i Venedig.

Sitt stora intresse för spiritism och andlighet gjorde att Hilma af Klint studerade antroposofi och 1908 besökte hon Rudolf Steiner i Dornach. Steiner ansåg emellertid inte att Hilma af Klint hade någon talang som konstnär och lät henne förstå att hennes konst inte var intressant ur ett antroposofiskt perspektiv. Hon kom emellertid att tillbringa långa perioder i Dornach och deltog då i antroposofiska sammanhang.

Under en kort period var Hilma af Klint bosatt i Lund. Hon var 78 år när hon beslutade sig för att flytta dit. Sina mediumstiska målningar hade hon fått strikta order om att inte visa förrän minst 20 år efter sin död och hon ville gärna att hennes brorson Erik skulle förvalta dem . Till detta svarade emellertid Erik nej, varpå hon testamenterade sin kvarlåtenskap till honom.

Denna unika konstskatt bevarades under lång tid på hemlig plats i Finland och inte förrän 1986 blev den visad offentligt. I USA.

©JANET HAAPAR

Text och Foto

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Måleri och Skulptur, Utställningar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s