Goshka Macugas konst i Lund

web (89) web (88)

Enligt Åsa Nackings förord i utställningskatalogen till Goshka Macugas utställning ”Tala till publiken”, som ges på Lunds Konsthall fram till den 1 september, visar konstnären för första gången flera av sina svart/vita maskinvävda gobelänger från åren 2009 – 2013 samtidigt. Dessutom visas ett särskilt verk, i form av en anslagstavla med pressklipp, som är gjort till denna utställning. En intressant film visar konstnärens reaktioner och kommentarer i förhållande till mans- och kvinnoroller i Afghanistan. Den gjordes i samband med att Macugas deltog i Documenta (13) i Afghanistan. En bronsstaty som ingick i utställningen ”The Name of the Beast” i Whitechapel Gallery i London 2009 finns också på plats här i Lund, i närheten av den fascinerande gobelängen  som beskriver vernissagen i Whitechapel Gallery av en vävd version av Picassos ”Guernica”, där Picassos andemening med konstverket verkade ha glömts bort.

Gobelängen  ”Death of Marxism, Women of All Lands Unite” är full av humor. På andra platser har levande kvinnor ingått i installationen, jag tror inte att så var fallet I Lund. Då hade nog Macugas varit nödsakad att tillfoga ytterligare ett antal urklipp till det nya konstverket ”Anslagstavlan”.

web (91) web (90)

De övriga tre gobelängerna är gigantiska. De är helt enkelt överväldigande i både storlek och innehåll. Macugas intention är att skapa kontakt med åskådaren, låta en kommunikation komma till stånd. Denna målmedvetenhet finns redan gestaltad i konstverken som speglar samtida politiska, ekonomiska och religiösa situationer. Ännu en spännande utställning på Lunds Konsthall!

Konstnären Goshka Macuga, f. 1967,  kommer från Warszawa men är bosatt i London sedan hon var 22 år..

©JANET HAAPAR

Text och Foto

Detta inlägg publicerades i Film, Forskning, Konst, Utställningar och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s