Se Olafur Eliasson på Louisiana!

_DSC1012 ???????????????????????????????

Den isländske konstnären Olafur Eliasson har bl.a. gjort en gigantisk installation ”Riverbed”på Louisiana Konstmuseum, Humlebäck, i samband med Louisiana Literature 2014. Det var vernissage den 20 augusti och installationerna finns kvar till den 4 januari 2015. På Balkongscenen har han dessutom gjort en rörlig kuliss som projiceras som ljusbild när författare framför sina verk.

??????????????????????????????? web (5)

Olafur Eliassons installation ”Riverbed” är ett landskap iscensatt av konstnären. Materialet är hämtat från Island och består av sten och grus  Genom landskapet rinner vattendrag och människor/besökare rör sig i den konstruerade naturen. För mig som just kommit tillbaka från Abisko repeteras fjällvandringen, mötet med vattendragen, till och med de stenpyramider som jag byggde i Abisko finns på plats här på Louisiana. Upplevelsen av närvaro och släktskap med både Olafur Eliasson och landskapet känns stark liksom övertygelsen om att konstverkets meningsfullhet är en kroppslig upplevelse. Jag har verkligen gått in i konstverket och blivit en del av det.

©JANET HAAPAR

Text och Foto

Detta inlägg publicerades i Djur och Natur, Filosofi och Politik, Konst, Resor, Ursprungsbefolkningar, Utställningar och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s