Louisiana Literature, söndag – och Emil Nolde

web (109) web (110)

Författaren Terju Cole lämnade Nigeria som 17-åring och bosatte sig i USA. Han beskriver med ett suggestivt språk sitt författarskap och arbetet med sin debutbok ”Åben by”, som är översatt till danska av Michael Ondaatje. Det var en härlig upplevelse arr lyssna på Kristina Nya Glaffey som presenterade sin bok ”Mor og Busser”. Boken handlar om ett barns uppväxt i en familj med lespiska föräldrar. Mycket humor, intensitet och kärleksfull närvaro.

Sist på scen dessa fantastiska litteraturdagar är Herta Muller som blir intervjuad av Politikens Niels Barfoed som har intresserat sig mycket för Herta Mullers författarskap. Nobelpristagaren Herta Muller berättar på ett gripande och levande sätt om sin barndom, om hur det var att vakta kor, om relationen till modern, om otrygghet och utsatthet i Ceausescus Rumänien.

Förutom den isländske konstnären Olafur Eliassons verk har Louisiana ytterligare en gästutställande konstnär: den tyske expressionisten Emil Nolde (1867 – 1956) som genom sin anknytning till Danmark också ingår i dansk konsthistoria. Nolde var gift med en dansk skådespelerska och bosatt bl.a. i Köpenhamn och på ön Als. Det vackra hus, Seebull, som Nolde själv ritade blev klart 1926. Här anlade han också en trädgård, vilken var en ständig inspiration till hans måleri. Bibliska motiv återkommer i hans oljemåleri. Över 1000 verk blev borttagna från tyska museer och därefter destruerade år 1937. Förutom i olja målade Nolde stora färgstarka akvareller. Det är en oerhört spännande utställning som sträcker sig över hela Noldes verksamma konstnärskap.

web (111)©JH Fotot är en beskuren bild av en målning föreställande konstnärens hustru Ada i fiskarehuset på ön Als.

 

©JANET HAAPAR

Text och Foto

Annons
Detta inlägg publicerades i Konst, Litteratur och Skrivande, Utställningar och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s