Bildterapidagen den 4 oktober 2014

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Bildterapins dag den 4 oktober firades på Dunkers Kulturhus, Helsingborg. Efter introduktion av Christina Andersson höll Elisabeth Franzén ett föredrag med utgångspunkt i temat för dagen: ”Vad är Bildterapi?” Därefter gav Janet Haapar en föreläsning om C.G. Jung och Bildterapi enligt Almametoden. I samband med detta visade hon målningar av klienter och knöt an till analytisk teori enligt Jung. Efter detta följde en workshop med Janet. Deltagarna fick en guidad avspänning och mediterade över Homéros ”Hymn till Gaia” och ljud av havsvågor. Därpå målade alla och slutligen följde strukturerad processanalys enligt Almametoden,  där deltagarna i grupper om tre befattade sig med sina målningar.

Efter en mycket innehållsrik och uppskattad förmiddag åt vi lunch på Dunkers Kulturhus som är charmigt beläget invid småbåtshamnen. Mellan föreläsningar och workshops kan man sitta och njuta med en kopp kaffe på trapporna med utsikt mot vattnet.

Eftermiddagens program innehöll en föreläsning av Gudrun Willén om ”Marion Milner och bildterapi i England.” Därefter presenterade Annette Berntson på ett åskådligt vis sitt arbete med ”Mindfulnessbaserad bildterapi”, vilken även innehöll en fallbeskrivning. Efter denna introduktion följde en workshop ledd av Annette, där deltagarna fick instruktioner för avspänning och därefter följde mindfullnessmusik. Därefter målade alla och samtalade om sina bilder i grupper där de inbjöds till att dela med sig av varandras bilder till varandra.

Den inspirerande dagen avslutades med samtal i hela gruppen, där det gavs tillfälle att ställa frågor och ge kommentarer. Ja, dagen var mycket givande. Tack till alla närvarande, både föreläsare, workshopsledare och deltagare!

© JANET HAAPAR

Text och Foto

Detta inlägg publicerades i Bildterapi och Psykoterapi och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s