St. Paraskevi

web (53) ©JH

På olika platser i Grekland har jag besökt kyrkor tillägnade det kvinnliga helgonet St. Paraskevi. Hennes attribut är ögonen och oftast ser man henne hållande en skål med två ögon i, när hon är målad på ikoner. Mitt starkaste minne av möte med detta helgon var på en resa i norra Grekland tillsammans med min hund. Vi kom till en plats i naturen, där det fanns en liten kyrka och några människor. Kvinnorna bar långa dubbla kjolar, en man satt knäböjd invid ett litet hus en öppen järndörr. Jag och hunden busade en stund med barnen. När jag gick dit mannen tidigare suttit, kom en pojke fram till mig och öppnade ytterligare en järnluckan inne i huset som var en brunn. Där inne invid det rinnande vattnet fanns en helgonbild av St. Paraskevi och en brinnande oljelampa.

Helgonet St. Paraskevi föddes i Rom ungefär 140 e.Kr. av förmögna föräldrar som hon var ensam arvtagare till. Hon fick namnet Paraskevi eftersom hon föddes på en fredag (paraskevi på grekiska). Båda föräldrarna var djupt kristna och Paraskevi följde deras livsideal. När hon som 20-åring miste dem och blev ägare till en stor förmögenhet donerade hon den till missionsarbete bland fattiga och startade en verksamhet för unga kvinnor och änkor, vilka liksom hon själv, beslutat sig för att viga sina liv till Kristus. Hon kände sig inte attraherad av män och ville inte bilda familj utan levde för sin kärlek till Gud.

I trettioårsåldern började hon missionera den nya läran som romare och judar emotsatte sig. Kejsare Antonius Pius regerade i Rom och blev intresserad av den vackra Paraskevi varför han försökte att få henne att avstå från sin mission och istället gifta sig med honom. När hon nekade utsattes hon för svår tortyr. Hon placerades i en kittel med brinnande olja och utstod detta på ett mirakulöst vis. Antonius menade att oljan inte var uppvärmd ännu, då svarade Paraskevi att han kunde känna på den och tog en handfull olja och kastade i ansiktet på honom. Av detta brändes hans ögon så svårt att han blev blind. Paraskevi steg ur kitteln och gick fram till honom, gjorde korstecknet och sade att endast genom den kristna guden kunde han återfå sin syn. Då fick han synen tillbaka och frigav Paraskevi och slutade med all förföljelse av kristna. Så länge som kejsare Antonius levde kunde Paraskevi utöva sin mission fritt men efter hans död blev hon halshuggen av Kejsare Taracius.

På grund av miraklet med kejsare Antonius som återfick sin syn blev Paraskevi helgonförklarad. Kyrkor tillägnade St. Paraskevi finns i alla grekiska städer och i många av byarna. Fotot är taget i Vathis kyrka Agia Paraskevi. Hon är en av greklands mest dyrkade kvinnliga helgon.

©JANET HAAPAR

Text och Foto

Annons
Detta inlägg publicerades i Grekland och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s