Roy Anderssons nya film

1932374_880751785290336_6962001224283935002_nfoto:Kino

I Roy Anderssons nya film ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”, som visas på Kino, bildar olika filmsekvenser en serie inblickar i livets motsatser, alltifrån triviala ögonblick på krogen till Karl XIIs ödesmättade slag mot Poltava. Filmen bygger på upprepningar och stram estetik i bildspråket . Den musikaliska underbyggnaden av filmens olika fragment fanns endast vid ett par tillfällen i filmen annars var det samma lilla melodi som upprepades filmen igenom, vilket blev en aning tröttsamt mot slutet.

Filmen var ofta mycket rolig med genomgående absurda händelser. Den enda röda tråden i filmen var, förutom musiken och likartade scenlösningar, ett udda par, försäljare i humorbranschen som ständigt hade bekymmer.

Roy Andersson själv var på plats och samtalade om sitt arbete med filmen tillsammans med moderator Christopher Matieu från Lunds Universitet. Roy strävar efter koncentration och snäva ramar med estetiskt tilltalande scener och att förmedla sina egna upplevelser av verkligheten på ett ansvarsfullt sätt. Han beskrev sitt estetiska arbete genom bl.a. en bild som han sett av en kvinna med ett grönt äpple, vilken gjort ett stort intryck på honom.

©JANET HAAPAR

Text

Detta inlägg publicerades i Film och Musik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Roy Anderssons nya film

  1. Ida skriver:

    Hej. Såg filmen igår! Absurd, rolig och en aning långsam men vacker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s