Jimmy Nelson på Fotografiska

??????????????????????????????? 

Den största behållningen på Fotografiska, Stockholm, idag är utan tvekan filmen om fotografen Jimmy Nelsons besök hos Mongoliets ursprungsbefolkning.

web (134)

Jimmy Nelson föddes 1967 och tillbringade sin barndom i Afrika, Asien, Sydamerika och England. När han var 20 reste han till Tibet, fotograferade och levde enkelt tillsammans med ortsbefolkningen. Och på den vägen är det. Jimmy Nelson reser till olika delar av världen för att dokumentera utdöende människokulturer. Projektet ”Innan de dör” är fortfarande pågående och innehåller bildreportage om olika utrotningshotade folkstammar.

Fotona tog jag under tiden som jag såg filmen. På den översta bilden har Jimmy Nelson svåra smärtor i den ena handen på grund av kylan. En mongolisk kvinna kommer fram till honom och låter honom hålla sin frusna hand innanför sin päls, på hennes bröst. Scener från mongolernas livsstil kändes genuina och var oerhört intressanta. Fotona som togs därifrån av Jimmy Nelson innehåller bilder som är avsedda att belysa kulturen och lyfta upp folksjälen till att bli visuellt synbar. Ett fantastiskt arbete!

©JANET HAAPAR

Annons
Detta inlägg publicerades i Foto, Ursprungsbefolkningar, Utställningar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s