Svenskt fotografi på Moderna

_DSC3804©JH

Fotoutställningen ”Ett sätt att leva” visas fram till mitten av februari 2015 på Moderna i Stockholm. Utställningen omfattar 29 svenska fotografer. Bland dem finns den amerikanska fotografen Nan Goldin som varit bosatt i Sverige och undervisat på Nordens Fotoskola under en period 1992. Våra främsta svenska fotografer hänger på utställningen och det är roligt att se foton som visats i många sammanhang tidigare. Tuija Lindström, professor vid Högskolan för fotografi och film, Göteborg, i över tio år finns representerad och några av Anna Claréns poetiska foton hänger vackert i ett avskärmat rum.

_DSC3810©JH

Jag saknar en svensk fotograf, Ralph Nykvist, född 1944 och samtida med Anders Petersen. I den innehållsrika lilla informationsskriften till utställningen, författad av Anna Tellgren, står Anders nämnd som en av Sveriges främsta och mest drivande fotografer, fotografisk arvtagare till Christer Strömholm. Av de tiotal böcker som Anders har gett ut finns ett par nämnda i broschyren, bl.a. ”Karnevalen i Venedig”, en estetisk stor bok med foton som ställts ut över hela Sverige. Vad som inte nämns är att boken är gjord tillsammans med en annan fotograf, nämligen Ralph Nykvist. Boken innehåller bådas fotografier och den stora utställningen med fotografierna från Venedig är tagna av dem tillsammans. På det rikliga bokbordet i utställningslokalen ser jag inte den vackra fotoboken.

_DSC3816©JH

När jag frågar efter boken och över anledningen till att Ralph inte finns med på utställningen eller nämnd i broschyren, svarar man på Moderna Museet att man inte vet. Vid en datorsökning visar det sig att Ralph finns representerad med sju fotografier i Modernas arkiv.

©JANET HAAPAR

Text och Foto

Det här inlägget postades i Foto, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s