Hokusais konst

hokusai_uno

Konstverk som ”Stora vågen vid Kanagawa” och ”Röda Fuji”, vars egentliga namn är ”Sydlig vind, klar himmel”, finns som erinringsbilder hos de flesta av oss som är intresserade av konstnärliga uttryck. Men vem var konstnären? Att han kom från Japan är tämligen klart men när verkade han? Hans konst ger ett intryck av att vara tidlös.

th

Katsushika Hokusai, 1760 – 1849, var verksam som konstnär i hela sitt liv men under många olika namn. På den stora utställning som nu pågår på Grand Palais i Paris fram till den 19 januari 2015, finns han representerad med sex olika namn. Utställningen omfattar 500 verk vilka tillhör olika museer och samlare. Av hans mästerliga konst är det kanske träsnitten och grafikbladen som är mest välkända. Förutom dessa arbetade han på olika material från sidengobelänger till bokillustrationer och mindre trycksaker som vykort. Av hans palett är det kanske den berlinerblå färgen i Fujimotiven som är mest uppmärksammad.

På Östasiatiska Museet i Stockholm finns ett exemplar av ”Hokusai Manga”. Manga är ett uttryck Hokusai myntade då han gjorde sina 4000 skisser som var till för att visa andra konstnärer hur de skulle teckna upp ett motiv. De femton volymerna ”Hokusai Manga” var således tänkta som vägledningsbilder, grafisk handledning. Begreppet Manga är idag en välkänd metod inom den japanska seriekonsten men arbetssättet är väsenskilt Hokusais konst.

Vid slutet av sitt liv målade Hokusai drakar och lejon med tusch. Under denna tid signerade han sina verk Gakyo Rojin som betyder ”den galne gamle målaren”. De mytiska kalligrafiska motiven blir som en besvärjning över livet. Sin sista drakbild, målad när han var 89, har han kommenterat med följande haikudikt:

Även som ande

Kommer jag att skrida

Sommar till mötes

 

©JANET HAAPAR

Foton från Wikipedia

 

Det här inlägget postades i Konst, Litteratur och Skrivande, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s