Om inflationsteorin

Feto-30-semanas

Max Tegmark är professor i teoretisk fysik vid Massachusetts Institute of Technology i USA. Hans bok ”Vårt matematiska universum” är nu utkommen på Volante förlag i översättning av Per Svensson.

De första tids- och rumstecknen från universums födelse har kunnat registreras av ett teleskop på Sydpolen. Under en mikrosekund skedde en förening med en mikromassa bestående av ”frön” till galaxer. Utvecklingen av detta kosmiska samlag har blivit benämnt inflationsteorin eftersom tiden verkar utvidgande på massan. Enligt denna teori växer vårt universum ständigt och nya universum bildas genom nya big bangs. En ständig kosmisk ”celldelning” pågår således.

När Tegmark talar om verkligheten utgår han från den fysiska verkligheten. Jag, som bildterapeut och psykoterapeut, tänker på vårt inre universum: vår förmåga att skapa inre bilder, drömmar, vårt känsloliv, tankeförmåga, intuitiva upplevelse och stämningar. Detta inre universum utgör en motvikt, spegel eller skugga till den yttre verkligheten. Och all konstnärlig verksamhet blir som en bro mellan dessa båda världar. Den yttre verkligheten och den inre.

Om inflationsteorin kan appliceras på människans inre världar och verklighet så inger detta hopp för alla som lider av psykiska sjukdomar. Nämligen detta faktum: inget psykiskt tillstånd kan diagostiseras förutom det som patienten befinner sig i just nu, när diagnosen ställs eftersom den inre celldelningen pågår ständigt. Och om det är så kan man ifrågasätta om diagnoser över huvud taget har något värde. Är det inte istället broarna, möjligheterna till att definiera, ifrågasätta, omvärdera, bekräfta och utveckla den egna verkligheten som skall prioriteras i allt psykiatriskt behandlingsarbete? Detta kan, som jag ser det, enbart göras genom konstnärlig aktivitet.

Den yttre verkligheten har, enligt Tegmark, fyra olika nivåer:

  1. Parallella universum.
  2. Ständig utveckling genom nya big bangs.
  3. Delning av verkligheter pågår ständigt.
  4. Matematiska tvillingar existerar.

Det är hisnande att börja göra jämförelser mellan den yttre verkligheten med galaxer, stjärnor och planeter och vår inre verklighet med drömmar, känsloliv, inre medvetna och omedvetna aktiviteter.   Inte för att söka den ultimata sanningen, då fastnar vi lätt i en diagnos, utan för att låta oss ledas till nya sannolikheter.

©JANET HAAPAR

Foto: Wikipedia

Det här inlägget postades i Bildterapi och Psykoterapi, Forskning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Om inflationsteorin

  1. mormor6 skriver:

    Fantastiskt! Allting kan bli nytt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s