Kultur i antroprosofisk vård på Vidarkliniken

Kulturhuset©JH

Vidarkliniken har sedan 1993 haft dispens för att få ordinera antroposofisk medicin. Antroposofiska läkemedel skrivs ut av 15 000 antroposofiska läkare inom EU. Diskussionerna om alternativa mediciners berättigande går just nu höga och svenska  Läkemedelsverket är inblandat. Varför lyssnar man inte på patienterna istället för att, som läkaren Mats Reimer, sätta sig på sina höga hästar och hävda att de goda behandlingsresultaten eventuellt beror på placeboeffekter? Alternativa behandlingsmetoder behövs även i Sverige så länge som det finns patienter som upplever sina tillstånd väsentligen förbättrade av homeopatiska medel.

Inom antroposofin väver man samman vård och kultur, eftersom Rudolf Steiner, antroposofins grundare, hade en helhetssyn på människan, vilket innebär att kropp, själ och ande ständigt verkar tillsammans. I Sverige kan man få antroposofisk behandling och vård i Ytterjärna, Stockholms Län. Det finns dels en öppenvårdsmottagning och dels en klinik, Vidarkliniken, med 4 avdelningar, dels för dygnetruntvård, dels för dagvård. I samband med behandlingar med antroposofisk medicin ges olika fysiska utvärtes behandlingar som massage, insmörjningar, fotbad, varma omslag till alla inlagda patienter ges dessutom olika former av konstnärliga terapier som läkeeurytmi, som är en form av dans/rörelseterapi, målning, modellering, musik och sång. En eller flera av dessa olika konstnärliga uttrycksformer ingår i varje enskild patients behandlingsprogram och har gjort sedan 1985, då Vidarkliniken byggdes.

Flera landsting har vårdavtal med Vidarkliniken, även Region Skåne.
Förutom de kulturterapier som ingår i behandlingsplanen för varje patient som är inlagd på Vidarkliniken ges möjlighet till stimulerande kulturaftnar med sagokvällar, bildbetraktelser, föreläsningar om örtmedicin och antroposofisk vård, eurytmiframträdande och konserter. Det är fritt för varje patient att delta. Man visarkonst i anslutning till Vidarsalen och varje utställning hänger i tre veckor. Det finns ett välsorterat bibliotek på klinikens bottenplan med tillgång till dator och det finns en ljuvligträdgård med plats att sitta ner en stund och känna dofter av alla de läkeväxter som finns där, njuta av skulpturerna eller av de i milda färger målade freskernaAsmussens arkitektur, både den interiöra och exteriöra, är inspirerande med alla vinklar, färgsammansättningar och spännande lösningar. dessa kulturevenemang är viktiga för det dagliga livet på kliniken och inbjuder till trevliga samtal över frukostbordet, lunchen och kvällsmaten. Maten är biodynamisk eller ekologisk, man prioriterar grön kost, men serverar fisk någon gång per vecka.

Se blogginlägg http://www.almablogg.wordpress.com ”Kultur och hälsa” 2009/11/13, ”Antroposofisk vård” 2009/11/14 samt ”Arkitektur i Ytterjärna” 2009/12/21

©JANET HAAPAR

Text och Foto

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s