Prins Eugens liv

th5TKBK2XV     thZSS1YH5V

Prins Eugens 150 årsjubileum firas genom en utställning på Waldemarsudde, Stockholm. I dagens SDS presenterar Per Svensson konstnären och hans verk. Utställningen ”Prins Eugen – Fasetter ur ett liv” handlar om en svensk arvprins som dessutom med stor sannolikhet varit med om att skapa den vackra byggnad som utgör utställningens ramverk. Det är prins Eugens liv som utställningen söker gestalta.

Ett festligt bord står uppdukat med 18 kuvert inför invigningen av det nya hemmet, ritat av arkitekten Ferdinand Boberg. Man blir inviterad till arbetsrum, vardagsrum, ateljé och blir invigd i prinsens planer för trädgården. Givetvis visas hans egna målningar och dessutom vännernas.

th16MKZNZH    thDN1OS02O

I kulturartikeln får vi del av prinsens förmodade tankar om sin konst: ”Kan jag lita på att det är det jag gör, inte det jag är, som folk beundrar?” Svensson upplever det som ”plågsamt att grubbla över den saken.” Jag uppfattar nog inte denna förmodade existentiella livssituation som så svårartad för prinsen! Prins Eugen tog, trots sin vänskap med Karl Gerhard, en del politiskt brännbara antinazistiska ställningstaganden som kan ha orsakat inre spänningar. Enligt Anna Meister, Waldemarsuddes bibliotekarie, har pris Eugen troligtvis på grund av dessa sina åsikter haft en akt hos säkerhetspolisen. En mycket ovanlig situation för en svensk tronarvinge.

©JANET HAAPAR

Bilderna är hämtade på Wikipedia

Detta inlägg publicerades i Arkitektur och Trädgård, Konst, Måleri och Skulptur, Utställningar och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s