Almagårdens kök

_DSC5897

Renoveringen av Almagården, belägen mitt emot hamnen i Baskemölla på Österlen, har skett med varsam hand och känsligt sinne.  Alla material är ekologiska med välgenomtänkta detaljer. Luften är lagom fuktig därför trivs spindlar och man vet att riskerna för astma eller allergier är minimaliserad genom användning av naturliga material.

Köket har blivit dubbelt så stort, som vid förvärvande av gården 1991, genom att en vägg rivits och en ny, en rund vägg, byggts in i anslutning till den rymliga hallen, en del av gårdens f.d. vagnsport. I köket finns ytterligare två dörrar, en som leder till ett arbetsrum mot Gamla Baskevägen, och en som öppnar sig inför den överväldigande känslan som vardagsrum i fil med ytterligare en hall och ett sovrum i direkt anslutning till trädgård, hamn och hav ger. Denna fil har sin parallell i arbetsrum-bibliotek-hall-ateljé.

Längs havet,  i Längan, finns sju spröjsade fönster med specialgjorda profiler och handblåsta glas. Sex av fönstren satte jag in när jag genomförde den stora renovering som återställde fasadens utseende till hur den såg ut före 1950, då man ersatte en del av fönstren med två stora s.k. treluftsfönster, ett i köket och ett i vardagsrummet. Kvar blev ett originalfönster i det så kallade ”kisterummet” som aldrig värmdes upp, varför detta fönster blev i stort sett konserverat precis som taket i trä med vackra bjälkar. Kisterummets fönster renoverade jag och lät göra samma profil till de nya som sattes in i fasaden längs havet.

_DSC5915    _DSC5906

Golvet i köket isolerades och tjocka golvbräder i fallande längder beställdes från Dalarna. Detta på inrådan av f.d. länsantikvarie Anna Järpe.

Köksinredningen funderade jag länge över. Slutligen fann jag lösningen med dubbel pärlspont i Skånes Tranås hembygdsgård. Birger Johansson, Tranås Snickerier, hjälpte till med all snickeriinredning. All skåpinredning i både Länga och Studio är gjort med dubbel pärlspont liksom ytterdörrarna och den blinddörr som ersätter en ytterdörr som fanns i den gamla vagnsporten, mot Gamla Baskevägen, när fastigheten förvärvades.

Allt har jag färgsatt själv och använt naturliga pigment till ytbehandling av väggar skåp och golv. Samtliga väggar är bivaxlaserade, vilket ger en vacker, hållbar och antistatisk yta. Kökets italienska guldockra glimmar lika ljust som när den målades. Den uppmurade spisen, skåpinredningen, taket och golvet har fått olika blåtoner i kombination med kimrök.

Den vackra, välbevarade järnspisen är en gåva av min arkitekt Stefan Brechensbauer, f.d. stadsarkitekt i Trelleborgs Kommun. I den eldar jag när elektriciteten ”går” på Österlen.

Jag älskar Almagårdens kök och flyttar gärna datorn från arbetsrummet till köket för att kunna njuta av utsikten mot rosenpergolan, trädgården, vidderna över havet och Stenshuvuds Nationalpark.

 

©JANET HAAPAR

Text och foto

Annonser
Det här inlägget postades i Almagården, Arkitektur och Trädgård, Österlen, Baskemölla, Miljö och Hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s