Inge Löfström och Magda Wollter

 

Mariavall, mässa,cropfoto: Mariavall

Det är morgon, söndagen före pingst, jag kom till Baskemölla och Almagården i gårkväll av den anledningen att jag längtade efter trädgården och ville fortsätta trädgårdsrensningen med att dra bort maskrosor som spritt sig hejvilt i pergola, kinesiska torget, buxbomsrundelns örtagård och uteplatsen mitt emot hamnen, bredvid den vita halvmånen. Det mesta var avklarat men uteplatsen vid havet var kvar.

När jag gick upp i morse vid halv sjutiden såg vädret bra ut men redan halv åtta började det ösregna. Tog fram boken som jag köpte i onsdagskväll vid Kristihimmelsfärdsbålet, av författaren Tomas Löfström, och därefter genast börjat läsa. Boken är en minnesbok tillägnad hans far, författare och präst Inge Löfström, min granne på Baskemölla, död 2011. R.I.P. Boken har titeln Stigen utmed stranden och syftar på samma stig som jag själv ofta promenerar, där de flesta av fotografierna från Baskemölla som är publicerade på almabloggen eller på facebook är tagna. Boken är till större delen en sammanställning av texter som publicerats i olika tidskrifter för många år sedan samt hittills opublicerade manus bl.a. av predikningar som Inge Löfström skrivit under sin tid som präst.

Det är alltid roligt att läsa böcker författade av och om vänner eller bekanta, man får en vidgad uppfattning om deras liv och blir ofta förvånad över nyupptäckta personlighetsdrag eller fakta som man själv överhuvudtaget aldrig tidigare känt till eller reflekterat över. Som nu.

Vem kände till Magda Wollter som blev Sveriges första kvinnliga teolog, utbildad vid teologiska institutionen i Lund? Magda föddes 1895 på Ven och hade en intellektuell begåvning som förde henne vidare till Lunds universitet och så småningom till eget författarskap och en inre övertygelse om att vilja bygga upp en kvinnlig klosterorden, med inriktning på att bli en systerorganisation till det då verksamma högkyrkliga brödraskapet SCA, Sodalitium Confessionis Apostolicae. Detta initierade Magda 1939 och systrarna kunde så småningom införskaffa ett hus i Malmö som benämndes S:t Petrigården, för sin framtida verksamhet. Vid dess invigning deltog Inge Löfström, som var präst i Lunds Stift och som framöver kom att få en nära vänskaplig relation till Magda.

Magda Wollter engagerade sig starkt i det svenska klosterlivet bl.a. genom sina skrifter Klosterkallet och Annorlunda.  Hennes åsikt vad gällde kvinnliga präster överensstämde med SCAs inriktning. Kanske var det denna negativa inställning till kvinnliga präster som gjorde att systerskapet upplöstes till Magdas besvikelse. Kvar fanns S:t Petrigården och 1957 bildades Jesu Maria Systraskap i avsikt att föra Magdas arbete vidare.

Magda Wollter dog 1969. Kort därpå såldes S:t Petrigården och efter ytterligare ett antal år övergick de då åtta systrarna till katolska kyrkan. Den orden som var Magdas verk inom Svenska Kyrkan anslöt sig till den romersk-katolska kyrkans organisation och ekonomin inom Jesu Moder Marias Systraskap kom att utgöra grundplåten till Jesu Moder Marias kloster, Mariavall, välkänt katolskt nunnekloster inom Benediktinorden på Österlen, ritat av benediktinmunk och arkitekt Hans van der Laan.

Mariavall

Solen tittar fram! Dags att gå ut och dra maskrosor!

 

©JANET HAAPAR

text

foto: Mariavalls hemsida, fotot från mässan beskuret av JH

Detta inlägg publicerades i Österlen, Litteratur och Skrivande och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s