Om detaljer på Almagårdens Länga

_DSC8153 - web

_DSC8164 - web

_DSC8173 - web

_DSC8137 - web

Älskar min gård! Efter att ha varit borta från Almagården i några veckor känner jag mig lycklig på ett outgrundligt vis av att få uppleva att linjer, färger, detaljer och proportioner stämmer i fastighetens arkitektur; den omgivning som jag skapat åt mig själv och det bildterapeutiska arbetet. De naturliga pigmenten på de bivaxlaserade väggarna ger ett levande och harmoniskt intryck, havet och horisonten finns närvarande i alla rum. Naturliga material: trä och sten.

Går runt i Längan, 127 kvm, och fotograferar detaljer. Sovrummets tak som funnits där sedan1800-talet, de renoverade fönstren med sina handblåsta glas. Kronan på den tidstypiska kakelugnen som jag installerat. Det är en njutning att se att det stämmer. De övriga sex spröjsade fönstren mot havet har fått samma profiler som de ursprungliga och har handblåsta glas även de. De har ersatt två stora treluftsfönster. Den andra kakelugnen finns i det lilla samtalsrummet och man kan inte låta bli att kika ut över havet, mot Stenshuvud, när man passerar den smala hall, målad med en blandning av blå kobolt och ultramarinpigment. Där står det höga klädskåpet, målat med linoljefärg, som jag ritat själv, inspirerad av Norrgavel, men som är betydligt nättare, smalare och vackrare i färgen än Norrgavels, tycker jag.

I biblioteket lät jag mura en fris på murstocken som sticker fram och i lilla ateljén renoverades den befintliga stuckaturen. Man sänkte några av husets tak på -50-talet och gjorde vackra stuckaturer på dem. Samtliga av dessa tak är ommålade med limfärg, som man gjorde förr. Samtliga dörrar är renoverade. Några har kvar originalfärg av ”drickamålning” andra har blivit renoveradeav mig. På en del finns originallås. I samtliga rum finns vackra trägolv, behandlade med timberex golvolja.

De ursprungliga valven över fönstren har tagits fram och i det nya köket är det lagt ett dalagolv med fallande längder, målat med timberex, färgsatt av mig i blå-grå ton. Köksinredningens skåp, liksom badrummets skåpsinredning är inspirerat av Skåne Tranås hembygdsgård och har dubbel pärlspont. Köksbänken är av svart granit. Den vackra järnspisen i köket är en gåva av Stefan Brechensbauer, Almagårdens arkitekt.

Den runda väggen i Längans kök var bara ett måste! Hallar och badrum har spanska stengolv i terracotta. Allt i Längan är ekologiskt. Inte en plastplugg! De vackra bivaxlaserade väggarna med naturliga pigment är antistatiska och hälsosamma för alla, framför allt för allergiker. Utvändigt är Längan traditionellt kalkad åtta gånger!

Dessutom finns Almagårdens Studio, 99 kvm, som är kompromisslös. Mer om den vid annat tillfälle!

©JANET HAAPAR
foto och text

Detta inlägg publicerades i Almagården, Arkitektur och Trädgård, Österlen, Baskemölla och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s