Besök i rosenträdgården

_DSC9181 - web

Almagårdens rosenträdgård står i sin fagraste blom, den blommar endast en gång per säsong eftersom den består av gamla sorter; albarosor, damascenor, portlandicor, centifolior, moss-, bourbon- och gallicarosor. Den är en doft- och synupplevelse just nu och i bästa fall någon vecka framöver om vädret inte blir för blött.

Idag har trädgården fått besök av en grupp rosmänniskor från Skaraborgsrosen. Jag berättade om rosenträdgårdens historia, om mötet med roslegenden Lars Cedergren, Råå, som hjälpt till med råd och sortval, och om rosorna!

På bilden syns rosen York and Lancaster som har anor från det engelska kungahuset. Husen York, med vit ros i sin vapensköld, och Lancaster, med röd ros, låg länge i strid med varandra, det s.k. rosornas krig. Den rosa och vitrandiga rosen York and Lancaster kom i odling 1551 och blev symbol för freden mellan de båda husen. Rosen har fortfarande ett starkt symbolvärde. Rosorna på samma buske kan vara vita, rosa eller randiga. Almagårdens York and Lancaster inhandlades hos Cedergren 1995 i samband med att rosenträdgården planerades.

©JANET HAAPAR
foto och text

Detta inlägg publicerades i Almagården, Arkitektur och Trädgård, Österlen, Baskemölla, Rosor och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s