Portlandicarosen Jacques Cartier

_DSC9172 - web

Almagårdens Rosenträdgård blommar och är ett persiskt paradis. Där finns två portlandicarosor, Madame Boll (1859) och Jacques Cartier (1868). Rosorna är enligt roslegenden Lars Cedergrens katalog ganska okända. Det var franska förädlare som tog fram portladicarosorna och fram till 1883 introducerades omkring 150 olika sorter. Av dessa finns idag endast ett fåtal kvar, de har försvunnit på grund av att nyare remonterande sorter tagits fram som konkurrerat bort portlandrosorna.

Rosenträdgårdens Madame Boll är ingen vacker syn. Hon har blivit tilltufsad av midsommarregnet men nya knoppar är på väg att slå ut. Jacques Cartier däremot, har klarat sig betydligt bättre och bär många vackra, rosa blommor på sina raka grenar. Rosen har troligtvis fått sitt namn efter en fransk upptäcktsresande som under nio år i mitten av 1500-talet genomförde expeditioner till det blivande Kanada, som t.ex. uppför St. Lawrencefloden.

Rosorna är stora och vackra, de växer upprätt på kraftiga grenar, bladverket är dekorativt och blommorna har en ljuvlig doft, till skillnad från de flesta nyare sorter.
Fotot visar blomman av en Jacques Cartier.

©JANET HAAPAR
foto och text

Annons
Detta inlägg publicerades i Almagården, Arkitektur och Trädgård, Österlen, Baskemölla och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s