Flytta BUP till skolan!

Under rubriken ”Flytta BUP till skolan” gör Alfred Skogberg, generalsekreterare i Suicide Zero, ett uppseendeväckande inlägg i dagens SvD. Skogberg kräver att personal från barn- och ungdomspsykiatrin skall arbeta direkt med krisande barn och ungdomar i skolan. Dessutom nämner han att självmord som problemlösning bland ungdomar ökar i Sverige. De är idag c:a 10/100 000. De är ju jättemycket! I Florida, USA, är talet 0,5/100 000 och har minskat från slutet av -80-talet då det var 8/100 000. Hur såg det ut i Sverige då, undrar jag.

Tänker på min tid på BUP, Malmö, under åren 1973-1979. Självklart var vi ett team som samarbetade med skolan, personal från oss arbetade direkt i klassrummen, personal från skolan kom till våra behandlingskonferenser och vi till deras elevvårdssamtal. Under saklig ledning, med klinikcheferna Ingmar Lagergård och därefter Valle Rune, utvecklades bl.a. ”hemma-hos-verksamhet” där vi arbetade i multiproblemfamiljernas hem med motivationsskapande aktiviteter, som bildterapi.

Frågan upprepar sig. Finns det siffror på självmordsfrekvensen bland ungdomar då, i slutet av -70-talet eller början av -80-talet? Nästa fråga som jag, något förvånad, ställer mig, är om Skogbergs påstående om det obefintliga samarbetet mellan BUP och skolan verkligen stämmer.

Vilka är ansvariga politikers argument för att stå handlingsförlamade inför dessa dystra siffror som handlar om att barn i skolåldern tar sina liv? Varför lyfts denna fråga inte upp av massmedia? Skogberg undrar stillsamt hur reaktionerna varit om motsvarande dödssiffror rört svenskt försvarsengagemang utomlands idag. En soldat i veckan. Det tål att tänka på.

©JANET HAAPAR
Leg. Psykoterapeut, bildterapeut

Det här inlägget postades i Forskning, Pedagogik, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s