Bildterapi och rörelseimprovisationer utifrån måleriet

_DSC9863
Den bildterapeutiska utbildningsgruppen träffas under fem dagar, 10-14 augusti, för att måla utifrån almametoden, se Bildterapi enligt Almametoden, Solrosens förlag 2002, och befatta sig med bilderna genom rörelseimprovisationer enligt dramatiker Viola Spolins kreativitetsteori och improvisationsteknik, så som hon beskriver den i sin bok Improvisation for the Theater.

Viola Spolin, 1906-1994, arbetade som skådespelare, utbildare och coach. Hon var innovativ och blev betydelsefull genom sina kreativa tekniker för att hjälpa skådespelare att hitta sina roller. Dessa övningar kallade hon för Theater Games, de finns med i hennes “improvisationsbibel” Improvisations for the Theater. Viola Spolin kallas the Mother of Improvisational Theater. Hennes arbete har influerat otaliga regissörer och skådespelare inom teater, film och television liksom människor som arbetar med olika konstnärliga uttryck som författare och bildkonstnärer.

Gruppen arbetar i fyra dagar med måleri i gruppbilder eller individuellt och därefter improviserar de och samtalar om upplevelserna, dels genom processanalys enligt almametoden, dels genom evaluering så som Spolin beskriver samtal efter teaterimprovisationer. Jag är dessutom inspirerad av Konstantin Stanislavskijs En skådespelares arbete med sig själv och Rollo Mays Modet att skapa i arbetet med gruppdynamiken under den här veckan. Den femte dagen är en sammanfattande dag när vi går igenom alla händelser under de tidigare dagarna, dels i bilderna både individuella och gruppbilder, dels i gruppimprovisationerna och de subjektiva upplevelserna under improvisationerna. Alla bilder och upplevelser flätas samman.

©JANET HAAPAR
text och foto

Det här inlägget postades i Almagården, Bildterapi och Psykoterapi och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s