Bildterapi utifrån HC Leuners testmotiv

64956_193675974104530_2142653993_n

Psykoanalytikern HC Leuner utvecklade en dagdrömsteknik för psykoterapeutiskt arbete som är indelad i tre nivåer: grundnivån, mellannivån och den högsta nivån. Grundnivån innehåller konkreta teman vilka presenteras för klienten när hon/han befinner sig i ett meditativt tillstånd. Ett par av dessa teman anser jag vara användbara i bildterapeutiskt arbete, se min bok ”Bildterapi enligt Almametoden”, Solrosens förlag 2002.

En behandling med symboldrama anser Leuner skall föregås av flera timmars djuppsykologisk anamnesupptagning, därefter kan man försiktigt låta klienten närma sig dagdrömstekniken genom att försöka visualisera en blomma, den s.k. testblomman. När klienten föreställt sig blomman uppmanar Leuner henne/honom att beskriva den genom att aktivera sinnena. I bildterapi enligt almametoden gör vi så att istället för att genast samtala om den inre blomman, målar klienten sin upplevelse av den. Detta innebär att blommans gestalt, karaktär, fortsätter att utvecklas i/genom bildskapandet. Den inre bilden av blomman som man bär med sig in i målningsrummet/ateljén förändras ofta radikalt under målningsprocessen genom de impulser som klienten får under målningssessionen.

Samtal om blomman sker efter bildskapandet under den strukturerade processanalysen. Klienten bestämmer i vilken omfattning hon/han vill säga något om sin bild och/eller lyssna på guppens reaktioner/reflektioner. Bildterapeutens roll under processanalysen är att hålla dess struktur samt att dela med sig av sina amplifikationer, subjektiva och objektiva, och sina reflektioner utifrån C G Jungs medvetandefunktioner i förhållande till varje enskild bild.

©JANET HAAPAR
text och foto

Det här inlägget postades i Almagården, Österlen, Baskemölla, Bildterapi och Psykoterapi och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s