Bildterapins dag i Skåne

_DSC0716 _DSC0714

Lördagen den 3 oktober hade BisS, Bildterapeuter i södra Sverige, öppen verksamhet på museet i Landskrona. Över hela landet håller de olika lokalföreningarna någon form av bildterapeutisk verksamhet som vi kallar ”Bildterapins dag” och som alltid infaller den första lördagen i oktober månad. Tidigare har vi varit i ADDOs lokaler i Malmö och på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Det här var första gången som vi var i Landskrona.

Programmet inleddes med att jag föreläste om almametoden för bildterapeutiskt arbete, C.G. Jungs teoribildning och metodens hörnstenar, ramar och för det bildterapeutiska arbetsrummet, materialval, avspänningsmetod, de inre bilderna, målning samt strukturer för processanalysen. Gränssättning i den bildterapeutiska relationen belystes. I samband med detta kom jag också att beröra Evelyn Wirshups viktiga roll som metodskapare och hennes verksamhet med svårt beroendeskadade och missbrukande tonåringar. Hennes bok ”Right brain people in a left brain world” är viktig för oss som bildterapeuter. En annan bok som återigen är mycket aktuell är den av Rädda barnen utgivna ”Barn Krig Psykoterapi” där ett av kapitlen är skrivet av bildterapeuten Gerd Ringsby och handlar om hennes behandling av tre traumatiserade flyktingbarn, syskon.

Därefter berättade Christina Andersson, som fått sin utbildning i Umeå, om hur bildterapeuter rapporterar om sitt arbete med resultaten i sin magisteruppsats som grund. Det var spännande att höra om hur Cristina kommit fram till sina resultat som visade att det inte finns så många vetenskapligt hållbara fallstudier gjorda av bildterapeuter. Christina har i sitt arbete utgått från 10 fallstudier från hela världen. Djupanalyser av texter som berörde sessionsarbetet visade att endast en fallstudie nådde upp till hög vetenskaplig kvalitet. Anmärkningsvärt! Christina slår således ett slag för den bildterapeutiska forskningen som, enligt henne, är viktig för att samhället skall få förståelse för bildterapeutisk verksamhet.

Efter sopplunch på museet tog Marion Falk, utbildad på Brevens Bruk, över programmet och berättade om sin bildterapeutiska verksamhet på en metadonklinik i Helsingborg. Marion beskrev de bilder som patienterna målat så att åhörarna fick detaljer om bildernas innehåll. Eftersom behandlingen med patienterna inte var avslutad visades inte deras målningar men vi fick Marions tolkningar av vad som hänt med dem. Föreläsningsdeltagarna fick också säga sina åsikter om några andra bilder som en vän till Marion gjort för att vi skulle få veta hur patientbilderna bemöttes. Marion visade också en bild som hon själv målat under en session tillsammans med en patient.

Därefter följde en workshop som Marion höll i. Under avspänning tog gruppen del av en lång guidning med fokusering också på en individuell kroppsdel. Med blundande ögon fick gruppdeltagarna forma en lerklump därefter följde målning. Efter målningen delades gruppen in i tre-grupper där var och en berättade vad som hänt med dem under sessionen.

Den paneldiskussion som styrelsen planerat in blev det inte plats för men alla deltagare uttryckte att de var nöjda med dagen.

©JANET HAAPAR
text och foto

Detta inlägg publicerades i Bildterapi och Psykoterapi, Forskning och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s