Pendlare mellan länder

_DSC0731 _DSC0738 - Kopia

I går, på väg från ADDOs konstnärsateljéer i Malmö där jag arbetar med bildterapeutisk handledning, passerade jag kåkstaden på Fabriksgatan. Jag har aldrig uppmärksammat den tidigare. Eftersom jag läst en artikel i SDS, där jag blivit informerad om att hela stadsdelen står på privat mark, vilket har medfört en del diskussioner angående polisens insats i området, så körde ja in, parkerade och hoppade ur bilen.

Tre kvinnor kom emot mig, alla från Rumänien. Jag fick del av deras tragiska historia där de måst lämna barnen hos sina föräldrar för att kunna resa till Sverige och tigga. De vill inget hellre än att finna någon form av försörjningsmöjlighet. De måste överleva. Miriam (bilden) beskrev det smärtsamma i att inte få dela sin vardag med de tre barnen, som nu befinner sig hos sina morföräldrar i Rumänien. De går ju i skolan. Husvagnar och tältliknande arrangeman står sida vid sida i rader. Området här har de ockuperat sedan ett och ett halvt år tillbaka. De är livspendlare. Tre månader tillbringar de på Fabriksgatan i Malmö och trivs med att bo här, därefter tillbringar de samma tid i Rumänien innan de återvänder hit. Tidigare, före kåkstadens etablering, bodde de utomhus i parker. Under de livsomständigheter som de befinner sig i, utan fast hus i vare sig Rumänien eller i Sverige, betraktar de sig som bofasta i två länder. Malmö är deras hem på halvtid.

©JANET HAAPAR
Text och foto

Det här inlägget postades i Bildterapi och Psykoterapi, Foto, Malmö och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s