Fruktbarhet i kult och verklighet

2015-10-21

Molnen rullar nerför bergens rundade toppar och täpper igen utsikten. Nattens åskregn var demoniskt. Jag låg med båda fönstren öppna och såg ut över Zeus himladrama som varade från klockan tre i natt tills fram på morgonen. När det väl var över började tupparna att gala, segern över blixtkastaren med sin hammare var ett faktum och solen kunde åter låta de låga vitkalkade husen med sina terrakottafärgade hustak få bada i ljus. Det var ett befriande regn som föll.

Senare frampå dagen, efter spännande händelser med inre bildupplevande och målning utifrån kulthandlingar i Demeters stora tempel utanför Aten, tar vi bussen till Kokkari för att äta hemlagad grekisk mat. Regnet öser ner som om himlen vore öppen, längs vägen sidor löper hastigt små bäckar med vatten som plötsligt sprutar upp som fontäner i asfaltens sprickor och öppningar. Damen vid min sida i bussen är tacksam, det har inte varit något regn på flera månader och jorden är uttorkad. Träden behöver regn. Väl framme i Kokkari har de flesta tavernaägare slagit igen sina butiker, ingen människa förutom vi är ute i ovädret.

Vi hittar ett litet hak där de serverar giros, sallader och patates. Det får bli vårt alternativ i dag till hemlagade vindomar, kokta vilda örter från bergen smaksatta med olivolja och citron, vitlökssallad som är mild, matig och god och små goda, feta sardiner, fångade i vattnet här utanför byn.

När vi klättrar uppför trappor, avsatser och smala bilfria vägar regnar det fortfarande. Väl hemma högt över ljusdiademet vid hamnen smakar kaffet bra. Dags för processanalys av Thesmophorias, Demeters kultdag i Eleusis, andra dag.

©JANET HAAPAR
text och foto

Det här inlägget postades i Bildterapi och Psykoterapi, Grekland, Historia och Mytologi och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s