Processanalys av Demeterkultdagarnas bilder

2015-10-23

Luftfuktigheten har ökat efter nattens åskväder och häftiga slagregn. Under förmiddagen har vi processanalys av samtliga bilder målade under Thesmophoria- veckan, den bildterapeutiska vecka (19 – 23 okt.) i Vathi på den grekiska ön Samos där vi befattat oss med Demeterkultens händelser i det stor templet i Eleusis under de tre kultdagar som under antik tid inföll den 11 – 13 i månaden Pyanopsion, vilket motsvarar någon gång under september eller oktober månad i vår tideräkning. Det är spännande och intressant att dela med sig av personliga upplevelser i förhållande till myten såväl som att samtala om olika sätt att förhålla sig till de händelser som finns beskrivna i litteratur om de mytiska gestalterna Demeter, Perefone, Hades och Zeus och deras gemensamma drama. Målningarna känns tidlösa, som om händelserna kan gestalta nutid likaväl som antik tid.

Regnet skvalar ner när vi går genom Paraskevis kyrkas innergård för att så småningom komma fram till Dimitris taverna där uppe på toppen vid sidan av kyrkan Agia Matrona. I Ano Vathi har varje kvarter minst en kyrka! Vi äter bläckfisk och god sallad. Sitter och pratar länge medan regnet fortsätter att strila ner. När vi är på väg tillbaka till Kulturhuset plöjer vi igenom de små vattenfall som bildas av alla trappavsatser på vägen.

Mörkret faller och molnen samlar sig vid bergens rundade toppar. Det livgivander regnet har nu pågått i fyra dagar och nätter. Ön behöver vatten efter flera månaders torka. Allt är torrt men Persefone har kommit tillbaka till Jorden och modergudinnan Demeter låter marken bli fruktbar på nytt!

©JH

Annons
Detta inlägg publicerades i Antikens historia, Bildterapi och Psykoterapi, Grekland, Religion och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s