Ryszard Kapuscinskis resa med Herodotos

Ryszard Kapuscinski Herodotos Ryszard Kapuscinski Herodotos

Grundläggande för Herodotos syn på hämnd är öga för öga, tand för tand. Hämnden är inte enbart en rättighet den är helig plikt.
Hämndens funktion enligt Herodotos är att rädslan för hämnden skall få var och en att avhålla sig från ovärdiga handlingar som skadar den andre.
Om detta och mycket annat har jag läst i den polske journalisten och författaren Ryszard Kapuscinskis bok, Bonniers 2006, ”På resa med Herodotos”. Översättningen är gjord av Anders Bodegård.

Kapuscinski, född 1932, är uppväxt under enkla, fattiga förhållanden i Pinsk, i Polen. När han var klar med sina studier i historia på universitetet i Warsawa, började han arbeta som reporter på en tidning som hette ”Ungdomens standar”. Det var en ständig kamp om vad som var anständigt att skriva men censuren hade mildrats efter Stalins död och han kände en viss frihet som reporter.

Arbetet tog Kapuscinski till Polens gränstrakter och han började känna en inre längtan efter att få färdas över gränsen. Det var en diffus längtan efter att få se vad man upplevde där, på andra sidan. Hur såg det ut? Vad gjorde man? Det var nog annorlunda, men vad betydde annorlunda? Ingen hade han att fråga, ingen han kände från studietiden hade varit utomlands. Till sin chefredaktör kastade han fram sitt önskemål med det resultatet att Kapuscinski efter en tid blev meddelad att tidningen tänkte skicka honom till Indien! Anledningen till detta var att Polen haft sitt första besök utanför Sovjetblocket, besök av Indiens politiska ledning. Kontakter mellan Polen och Indien skulle etableras. Utan kunskaper i engelska eller något annat språk förutom polska, och utan kunskap om Indien gav sig Kapuscinski iväg i en gammal tvåmotorig DC-3a med lappad flygkropp för att korsa gränser. Med sig på resan fick han av sin chefredaktör Herodotos ”Historia” som nyss översatts till polska.

Efter denna spännande inledning av den välkända reporterns liv får läsaren följa Kapuscinski på olika strapatsrika resor till städer och genom kontinenter. Hans kamp för att erövra språken är en fascinerande läsning. Efter äventyren i Indien bär det av till Kina och därefter till olika uppdrag i Persien och Afrika, till länder runt Herodotos hav, Medelhavetet, till Aten, Rom. Det ständiga resesällskapet är Herodotos ”Historia” och vi får samtidigt med Kapuscinskis äventyr höra om vad Herodotos företog sig, hur han tänkte då när han fylld av upptäcktsiver och forskningslust gjorde sina vittomfattande resor. Genom Herodotos får läsaren följa grekernas krig mot perserna, eunucken Hermotimos hämnd över den grymme förövaren Panionios och hans söner, tankar kring gudarnas uppkomst och om vad som kan hända under en upptäcktsresa längs Nilen.

Boken avslutas med ett besök i Halikarnassos, staden där Herodotos föddes, numera Bodrum i Turkiet. Kapuscinski promenerar till en borg utanför staden där det finns ett museum för undervattensarkeologi. Han får känslan av att befinna sig på havsbotten, som gäst hos Poseidon, och där i ett mörkt rum med svagt belysta glasföremål, skålar, kannor, amforor, en del 5000 år gamla återupplever han Herodotos tid.

©JANET HAAPAR
foto: Wikipedia

Annons
Detta inlägg publicerades i Antikens historia, Filosofi och Politik, Forskning, Grekland, Historia och Mytologi, Litteratur och Skrivande och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s