Ochi-dagen, Greklands nationaldag

_DSC9180 - web DSC04852 - web

”Greklands nationaldag, ochi-dagen, firas över hela Hellas med fester och parader den 28 oktober varje år till minne av general Metaxas bestämda nej till Moussolini när denne ville gå in med trupper i Grekland under vintern 1940-41. Ochi betyder nej. Ur ”grekisk dagbok”, almagårdens förlag 2005.

I boken beskriver jag mina upplevelser av ochi-dagen 2003 som jag tillbringade på den lilla ön Kythinos i ögruppen Kykladerna. I år befinner jag mig på ön Samos som tillhör den Östegeiska ögruppen, belägen nära Turkiet. Ano Vathi, den äldsta delen av Samos stad på ön med samma namn, har hus som klättrar uppför bergens rundade kullar eller verkar vara utväxter ur det. När jag ser ut genom fönstren undrar jag hur husen sitter fast. De verkar hänga utmed bergsväggarna och har alla små stupliknande avsatser framför sig i riktning mot havet. I ett av dessa hus tillbingar jag så lång tid som möjligt under höstmånaderna. Luften vibrerar av soldis och utsikten över hamninloppet i Samos stad, de omgivande bergen med Kerke, 1440 m öh, som fond är betagande.

Ochi-dagen tillbringar jag tillsammans med tusentals samoiter genom att bevista de nästan ändlösa parader av skolbarn, kvinnor och män i folkdräkter, olika intresseföreningar och organisationer, militärens styrkeuppvisning och musikkår på Samosstads huvudgata vid hamnen. Paraderna pågår i en timme och efteråt trängs alla för att få plats på tavernornas och caféernas uteserveringar. Solen skiner idag också.

©JANET HAAPAR
text och foto

Annons
Detta inlägg publicerades i Grekland, Historia och Mytologi och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s