Morgontankar i Vathi

_DSC8948 _DSC5177

Morgon: Tänker på flyktingarna. På JH som inte kom hem igår. Kanske hade han stannat kvar på hamnen? Planerade han ett nytt Gunter Walraff-projekt? Tänkte han sova där i natt för att kunna göra ett inside-reportage? Man vet aldrig. Han talar arabiska och kan lätt förväxlas med vilken flykting som helst. Hans bok ”Mitt liv som roman” innehåller i slutet några kapitel om hans liv som uteliggare i Stockholm. Han tänjer på gränserna för att känna att han lever.

Ligger en stund och funderar men går upp vid 7-tiden. Slamrar med dörren. Är han hemma eller ej? Fixar frukost, tvättar håret, tvättar gårdagens trosor och hänger där ute på strecket. Youghurt, juice på de apelsiner som jag plockade igår, myntate med Marias citroner. När klockan är halv nio bestämmer jag mig för att se om han är hemma. Det är han. En suck av lättnad.

Mycket hade hunnit rinna runt i huvudet. Jag såg scener där han gett bort sitt pass för att själv ta sig tillbaka till Stockholm som flykting och dokumentera resan som en annan Kapuscinski. Utan kontakt med omvärlden. Såg mig själv som yngre letande bland flyktingarna och äntligen hitta honom för att därefter ta ett beslut att följa med. Tänker på de livsomständigheter som jag lever under nu och att det nog vore oklokt att riskera livet för ett sådant projekt i serafisk anda, just for the sake of it, just for the sake of God.

Ute väller dimman in från havet, sakta bäddas de bergsklättrande husen in i ett moln av grådis, ingen himmel, inget hav, knappt någon vind heller. Livet håller andan.

©JANET HAAPAR
text och foto:Pythagorion med Turkiet i bakgunden, Ano Vathi

Det här inlägget postades i Grekland och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s