I Joan Jonas hundhimmel på Konsthallen i Malmö

_DSC0866 - web _DSC0863 - web

Den utställning som visas på Konsthallen i Malmö utgörs till större delen av video eller fotoprojektioner. Konstnär Joan Jonas konst är riktad till kvinnor, till myten om det arketypiskt vilda, hur tämja ”hondjuret”, hur låta henne leva? Projektionerna berörde starkt och en av de på golvet arrangerade installationerna. Som ett gigantiskt stilleben simmar ett varghuvud i ett hav av rosa tyll, den lilla flickans balettdrömmar, samtidigt blir man varse ringen, schamanens trumma och trumpinnarna.

Tänker på min älskade hund, på alla pinnar som jag har kastat i havet, för att han skulle hämta dem och därefter simma tillbaka med dem till mig. Och när han livräddade mig! Koncentrerad satt han på stranden och följde mig, som simmade i havet, med blicken. Slutligen bestämde han sig, hoppade i vattnet och simmade ut efter mig, gav sig inte förrän jag tagit tag i hans ”man” och låtit honom föra mig tillbaka till strandens säkra mark. Den älskade hunden är nu en del av det stjärnstoff som visar sig i månsken, där uppe simmar han bland zodiakens alla ljus. Det känns som om Joan har gjort den här utställningen till Axxe! För att erinra mig om att kärleksfulla band är tidlösa.

_DSC0859 - web

©JANET HAAPAR

Det här inlägget postades i Djur och Natur, Konst, Malmö, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s