Bildterapi i Vathi, Samos, Grekland 2016

DSC04572 DSC04852 - web

Demeter var modergudinna och sädesgudinna. Hon var dessutom gudinna över esoterisk mystisism. Demeters dotter var jungfrugudinnan Persefone. Det är med denna mor-dotter relation i fokus som kulten utvecklades. Demeterkulten, som dateras till tidig neolitisk tid, dvs 6000-5200 f.Kr., innehöll en av Greklands viktigaste religiösa riter under antik tid. Kanske pågick den i mer än två tusen år, innan goter destruerade det stora gudinnetemplet i Eleusis.

Det var till templet i Eleusis som vi vandrade i en inre resa under de bildterapeutiska dagarna i Vathi. På vår väg dit passerade vi ett Afroditetempel och deltog i en ceremoni där, för att befästa banden mellan kärlekens och fruktbarhetens gudinnor. Efter en del strapatser kom vi fram till den stora Gudinnans tempel i Eleusis och Thesmophoria, Demeters kultdagar, kunde ta sin början.

Varje dag fortsatte vi den inre resan, utifrån vilken vi målade. Och varje dag hade vi en processanalys av de upplevelser som vi haft under den inre resan och i måleriet. Sista dagen sammanfattade vi de upplevelser vi fått, och såg på alla de bilder som vi målat.

VÄLKOMMEN till Demeters kultdagar, bildterapi och intressanta samtal om den Gudinnekult som kanske var den största under antik tid, Vathi Kulturhus, Samos, 17-21 oktober 2016. Du kan anmäla dig redan nu till Janet Haapar 070-3499834, bildterapi@telia.com eller lämna ett meddelande i meddelandeboxen på min fb-sida eller på Ateljé för Bildterapi AB fb-sida! Pris: 3000:- .

Du kan läsa om bildterapiveckan på min blogg, almablogg.wordpress.com, 16 -24 oktober 2015
http://www.almablogg.wordpress.com/2015/10/16/demeters-kult-i-eleusis

VÄLKOMMEN till en spännande bildterapivecka i Grekland!

©JANET HAAPAR

Det här inlägget postades i Bildterapi och Psykoterapi, Grekland, Historia och Mytologi och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s