Demeterkult i Hermisone

hadespersephone 79aaa88f8e2f6024208daecdb1e25b65

Jag har knappast hunnit landa i Sverige ännu från min resa till Vathi beläget på Samos i den Östegeiska ögruppen, Grekland. Under de veckor som jag vistades där tillbringade jag en vecka med en kurs i ”Bildterapi och Demeterkulten” på Kulturhuset i Vathi. Det blev en spännande och innehållsrik vecka som jag har skrivit om på almabloggen. Demeterkulten utgjorde kanske antikens mest firade kult. Demeter var förutom modergudinna, sädesgudinna och mysteriegudinna också dödsgudinna, ”den (under-) jordiska” läser jag i fil.dr. och forskare vid Svenska Institutet i Athen Jenny Wallenstens intressanta artikel i senaste numret av Hellenika.

I ett litet grekiskt samhälle, Ermioni, med omkring 3000 innevånare på Peloponnesos, har Demeters kulthandlingar utförts i ett tempel på en kulle i den då antika staden Hermione, belägen invid den Sardinska bukten mellan öarna Hydra och Spetses. I dessa sammanhang bar Demeter tillnamnet Chthonia, ”den i/av jorden” eller ”den (under-) jordiska”. I detta sammanhang tänker jag genast på Asklepius och funderar över om dessa båda gudomar någonsin stod i kontakt med varandra, det har jag aldrig varken sett eller hört, medan däremot Afrodite och Demeter hade starka band. I riter i samband med Thesmophoria spelade förutom dottern Persefone och maken Zeus också Hades och Posseidon viktiga roller.

9.Ti grupp2 - Kopia C.A.bild1

I samband med kultdagarna föstes fyra kor in i Demeterhelgedomen, där de togs emot av fyra åldriga kvinnor med skäror i händerna. Dörrarna stängdes och offerriterna kunde börja. Blodsoffer är inget ovanligt i de antika ritualerna men detta är första gången som jag hör att kor offras på Demeters altare, att offra grisar var däremot vanligt. Kvinnorna skar av halsarna på korna med de månformade skärorna. Genast erinrar jag mig en vägg i ett litet vitkalkat hus på Kreta, där det hänger en rostig skära vid sidan om ett stort åldrigt sepiafärgat porträtt av en gammal kvinna. Dessutom ser jag hela ritualen inne i mig och får mina tankar om vilken anledningen skulle vara. Jag ser också den egyptiska Isis med kohorn, i gestalt av gudinnan Hathor, och Apistjuren som verkat ha svingat sig de 35 milen från Egypten till Knossos på Kreta. Jag blir alldeles piggig och vill inget hellre än att fortsätta med mina studier i antikens religioner! Och detta vet vi p.g.a. att Pausanias, en äventyrslysten och kunskapstörstande resenär, kom till Hermione strax efter vår tideräknings början.

©JANET HAAPAR
text och foton från Bildterapi utifrån Demeterkulten
foton av Demeter, Persefone och Hades: Wikipedia

Det här inlägget postades i Antikens historia, Bildterapi och Psykoterapi och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s