Star Wars och George Lucas

_DSC0944 - Kopia George Lucas

Skaparen av Star Wars filmerna George Lucas är fyrtiotalist. Innan han började sin film karriär intresserade han sig för motorcross och ville bli racerbilförare. En olycka satte stopp för hans planer. På ett race blev han så illa skadad att han nästan förlorade livet. Denna händelse fick honom att ändra sina livsstrategier och han blev istället fast i filmproduktion. Kanske hade hans liv sett annorlunda ut, om han inte hade en diabetes som hindrade honom från att utbilda sig till flygare. Dessa passioner, racerbilkörning och flygning, är några av de grunder som Star Wars filmerna bygger på. Plus rika inslag av mytologi från världens alla hörn och tider. Lucas arbetar med filmer som Wagner med operor med den skillnaden att de olika Star Wars filmerna hör ihop, de utvecklas över tid alltifrån 1977 till den nu senast släppta ungefär på samma vis som Wagners triologi om Niebelungens ring.

Star Wars filmerna faller inom genren fantasy men man upplever också element av science fiction, action och äventyr. För att kunna skapa dessa spännande djurliknande varelser, farkoster och dramatiska landskap, arkitektur och scener måste Lucas använda ett stort mått av intuitiv intelligens och besitta egenskapen att skapa inre bilder, världar. Visserligen har han en stab av medhjälpare när filmerna görs, men det är han själv som är den store kreatören.

En del menar att Star Wars filmerna har en religiös framtoning, att kampen mellan det onda och det goda har sina rötter i en andlig kamp och visst kan man uppleva detta när man ser filmerna och möter gestalter som Yoda, en vis intelligens som verkar för fred mellan de olika planeternas och månarnas folk som förekommer i filmerna. Man talar om mental kraftfullhet, ”The Force” som en gudskraft vilken kan utvecklas destruktivt eller konstruktivt. Yoda och hans närmaste undervisar de Jedi-krigare som skall verka för att ”The Force” används i det Godas tjänst.

Av de planeter och månar som Yoda är bosatt på, har en regnskogsliknande natur. Man får en känsla av att Lucas arbetar med flera olika frågor samtidigt, inte minst frågan om vår jords överlevnad, växtlighetens betydelse för jordens liv.

Lucas har under åren donerat miljontals US dollars till filmutbildningsinstitut men också för att bygga Martin Luther King, Jr. National Memorial i Washington D.C.
Lucasfilm såldes till Walt Disney Company 2012 för 4.05 billioner US dollars.

©JANET HAAPAR
text och foto av Yoda
foto av G. Lucas: Wikipedia

Det här inlägget postades i Film, Historia och Mytologi, Religion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s