GOD JUL!

Gariele Munter 1877 1962

En riktigt God Jul önskas almabloggens läsare med en julgran målad av den tyska avant-gardisten och expressionisten Gabriele Munter. Idag uppgår ”inklicklingarna” på almabloggen till 44.378 stycken! En uppmuntrande siffra!

Den tyska expressionisten och avantgardisten Gabriele Munter, 1877-1961, föddes i Berlin och utbildade sig hos Vassily Kandininsky i Munchen. Hon var, tillsammans med Kandinsky och Franz Marc, en av förgrundsgestalterna till den avant-gardistiska Der Blaue Reiter rörelsen som startade i Munchen 1911.

Kandinsky var hennes lärare, älskare sedan 1902 och samarbetspartner. Under sina resor tillsammans kom de 1908 till den tyska byn Murnau, där Munter bosatte sig tillsammans med Kandinsky, tills han nödsakades att återvände till Ryssland i samband med krigsutbrottet 1914. Själv flyttade hon tillbaka till Schweiz under krigsåren men återvände till Murnau efter krigets slut.

I Murnau levde hon ett tillbakadraget liv, upptagen av sin konstnärliga verksamhet. På sin 80-årsdag donerade hon 120 målningar av Kandinsky och 60 av sig själv till Lenbachhause i Munchen, där de nu finns utställda.

©JANET HAAPAR
Text
Foto: Wikipedia

Detta inlägg publicerades i Konst, Utställningar och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s