Mount Everest och Mount Athos

Hjalmar Dahm1 Wikipedia

Jag har sett ett en film om bergsklättring i Mount Everestmassivet. Reflekterar över begreppet bergsklättring, vad min egen personliga bergsklättring egentligen går ut på och vilken erfarenhet, längtan, prestation som toppens mål består av. En annan topp dyker plötsligt upp i mitt inre kosmos. Det är Athosbergets spetsiga topp, 2033 ö.h., så som jag har sett den uppifrån när jag flyger mellan Athen och Köpenhamn. Eller på mina besök i den lila staden Ouranoupolis på halvön Halkidiki, där berget är beläget. Jag har också tydliga minnesbilder av Athos snöklädda topp från den övre altanen på Svenska Atheninstitutets gästhem i Kavalla, från de år som jag arbetade med bildterapigrupper där (se artikel: ”Bildterapi i Kavalla” på bildterapihemsidan http://www.bildterapi.com).

Athosberget, det Heliga berget, är sedan bysantinsk tid, och i dokument från 985, nämnt som helig mark för alla ortodoxa kristenheter. Förutom grekiska finns ryska, bulgariska och serbiska kloster. Redan i mitten av 600-talet lär en viss Konstantinos Pogonatus ha avträtt Athosberget till en grupp munkar. Det finns nu 20 kloster och andra byggnader som munkarna bebor, många lever som eremiter i berget. Det finns ungefär 2400 munkar på Athos. På Athoshalvön råder kvinnoförbud. Annars hade jag varit där för länge sen!

Varje år den 5 augusti sker en bergsklättring till den lilla kyrka som är beläget på Athosbergets topp. Kyrkan är tillägnad Theotókos, den Heliga Guds Moder Maria, som är munkrepubliken Athos beskyddarinna. Vandringen dit upp sker från sketen Aghia Anna på Mt Athos sydvästsida.

När jag besökte nunneklostret Chrysopigi, grundat 1976 av Moder Theosemni, i Chania på Kreta fann jag en bok, som nunnorna skrivit, om den helige Elder Porphyrios. Han kom som föräldralös 12-åring till Athos och blev uppfostrad av munkar där. En spännande uppväxt som jag skrev en artikel om, vilken publicerades i Hellenika våren 2006. Av nunnorna i Chrysopigi fick jag en ikon, vars original hänger i klostret Vatopediou på Athos.

©JANET HAAPAR
Foto: Hjalmar Dahm och Wikipedia

Detta inlägg publicerades i Grekland, Historia och Mytologi, Konst, Litteratur och Skrivande, Religion och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s