Alice i Underlandet

_DSC1248 _DSC1137

Alice i Underlandet har getts ut i Sverige ett antal gånger sedan den första översättningen från engelskan år 1870. Den senaste utgivningen var av B. Wahlstöm 2009 i översättning av Cristina Westman. Boken började skrivas 1862 av den brittiske författaren Lewis Carroll, preudonym för Charles Lutwidge Dodgson, och gavs ut 1865. Den lär ha blivit höjd till skyarna av Oscar Wilde.
Sedan dess är Alice i Underlandet översatt till 97 språk och dramatiseras, dansas och sjungs på kulturinstitutioner över hela vårt runda klot.

Den senaste Disney-filmen om Alice kom 2010, i regi av Tim Burton, upplevs som en nutida fantasy-film. Det är nästan omöjligt att tänka sig att det faktiskt är 150 år sedan boken gavs ut. Gestalterna är arketypiska med goda eller onda karaktärsdrag, Alice själv är en flickhjältegestalt som i blänkande rustning strider mot draken med ett magiskt svärd.

_DSC1164 _DSC1174

Alice kommer in i Underlandet på schamanistiskt vis genom att ge sig in i ett hål i marken och kommer tillbaka till verkligheten genom samma tunnel! Hennes personlighet är rebellisk, lojal, självständig och äventyrslysten. Hon är genom sina val i slutet av filmen onekligen en förebild för unga flickor!

Filmen är rolig att se med fabelvärldens olika djur, både verklighetstrogna och fantasidjur, människoliknande gestalter, robotar och sagolandskap. Helena Bonham Carter och Jonny Depp smälter väl in i denna sagovärld. Men kanske kunde man utvecklat landskapsbilderna ytterligare, gett kulisserna större dynamik och spänning.

©JANET HAAPAR
text och foto

Det här inlägget postades i Film. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s