Edvard Eriksens och H.C. Andersens ”Den lille Havefrue”

havfrue

”Den lille Havefrue” sitter avspänd på en sten och blickar tankfullt ut över sundet på Langeline i Köpenhamn. Där har hon suttit i över 100 år, alltsedan baletten, med samma namn och med Ellen Price som primadonna, hade sitt uruppförande på ”Det Kongelige Teater” i Köpenhamn. Den danske bryggaren Carl Jacobsen blev så till den grad förälskad i ballerinan att han bad skulptören Edvard Christian Johannes Eriksen, 1876 – 1959, att tillverka en skulptur av henne i sin roll.
Bronsskulpturen, som Eriksens hustru stått modell till, placerades invid det vatten varur sjöjungfrun uppstigit, enligt författaren H.C. Andersens, 1805 -1875, saga med samma namn och upphovet till baletten.

I H.C. Andersens skräckinjagande och dramatiska saga blir en sjöjungfru förälskad i och räddar livet på en prins. I utbyte mot att hon skall få sin fiskstjärt ersatt av mänskliga ben, måste hon offra sin vältalighet och förbli stum livet ut. Olyckliga omständigheter gör att hennes utvalde gifter sig med en annan och när sjöjungfrun återvänder till havet förvandlas hon till dess skum.

©JANET HAAPAR
Foto Wikipedia

Detta inlägg publicerades i Historia och Mytologi, Konst, Utställningar och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s