Författaren Tomas Löfström är död

Kristihimmelsfärds afton 2015©jh

Den välkände reseförfattaren Tomas Löfström är död. Det är så många röster som har tystnat den senaste tiden, författare, musiker. Tomas dog förra helgen. Cancern åt upp hans unga liv, endast 67 år gammal måste han tvångsförflyttas över dödsfloden Styx.

Han utgjorde en tredje länk i en Österlensk författarkedja med både far och farfar som Österlenskildrare och Baskebor. Hans farfar, folkskolläraren och författaren Franz Löfström, fick en väg uppkallad efter sig på Baskemölla och hans ”Här Ostpå” står i var mans hem. Inge Löfström, präst och författare, har skildrat livet i det Österlenska kustsamhället i flera litterära verk.

Tomas debuterade som reseförfattare 1971 med ”Liftare”. Hans andra bok ”Vägen till Kathmandu” som utkom 1975, är nog den som gett mig ett starkast bestående minne, tillsammans med hans översättning av elva indiska författare i antologin ”Röster från Indien” som utkom 1997.

Senast jag träffade Tomas var i samband med det traditionella Kristihimmelsfärdsbålet på Baskemölla förra året. Han läste då valda delar ur minnesboken ”Stigen utmed stranden”. Boken utgör en samlingsvolym av fadern Inge Löfströms författarskap och var utgiven 2014 på förlaget Ganesha, som Tomas ägde tillsammans med sina två bröder.

Tomas pendlade mellan Österlen och Stockholm. På Grönalund, mellan Kivik och Rörum drev han under de senaste åren Österlens bokcafé.

Andra almablogginlägg som Tomas finns med i:
https://www.almablogg.wordpress.com/2015/05/17/inge-lofstrom-och-magda-wollter/
https://www.almablogg.wordpress.com/2015/05/17/kristi-himmelsfards-afton/
https://www.almablogg.wordpress.com/2011/03/29/ut-eller-in/

©janet haapar
text och foto

Detta inlägg publicerades i Österlen, Baskemölla, Litteratur och Skrivande och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s