Hannah Ryggens textila konst

_DSC1411 - Kopia da745537-bbe7-4abc-b884-ce238935b6f2[1]

Textilkonstnär Hannah Ryggen, 1894 – 1970, ställer ut sina stora politiska och filosofiska vävnader på Moderna Museet i Malmö. Utställningen sker i samarbete med Nasjonalmuseet i Oslo.

”I vävnaden fann jag friheten, i väven kunde jag göra vad jag ville, och det gjorde jag också” sade Hannah. De stora, vackra gobelängerna hänger fint på andra plan i museet. Den vävnad som känns mest intressant är ”Etiopia”, som Hanna vävde när Mussolini angrep Etiopien 1935. I en fyra meter lång gobeläng har hon gestaltat kriget med Mussolinis huvud genomstunget av ett spjut och med den segrande kejsaren Selassie porträtterad oskadad på gobelängen. Gobelängen blev hennes protest mot Italiens invasion av Etiopien. Men när den ställdes ut på en världsutställning i Paris 1937 hade fransmännen hängt ett skynke över Mussolinis ansikte, då de ville upprätthålla sina diplomatiska förbindelser med Italien. Enligt Hannah Ryggen visste hon ingenting om denna behandling av hennes verk förrän utställningen var över. I ett rum intill hängde Picassos ”Guernica” fredad från att bli föremål för censur.

_DSC1412

På utställningen hänger dessutom ett självporträtt av Hannah Ryggen, som började som målare men övergick till att väva när hon träffat sin älskade Hans och flyttat från Skåne till Norge. Hannah plockade växter, färgade garn och började väva med lin och ull.

Sin och makens, konstnärskollegan och bonden Hans Ryggen, relation har Hannah skildrat i gobelängen ”Vi lever på en stjärna”. Gobelängen gjordes i samband med att Ryssland skickade upp sin första sputnik i rymden och var en beställning till Regeringskansliet i Oslo.

©janet haapar
text och foto
foto:”Vi lever på en stjärna” SvD

Det här inlägget postades i Filosofi och Politik, Konst, Malmö, Måleri och Skulptur, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s