Bryssel, Raqqa, Havanna och Riyadh

IS i Raqqa

Terrordåd i Bryssel i tisdagsmorse. Två bomber, varav en man, exploderar på Bryssels internationella flygplats, skottlossning. Hans bror exploderar på ett tåg vid tunnelbanestationen Maeleek. Bilder av 34 döda, hundratals skadade människor varav 3 svenskar. På eftermiddagen, vid fem-tiden, tar IS på sig dåden. Det är landssorg i Belgien. Hela Europa sörjer.

I dag, skärtorsdag, samlas Europas inrikesministrar i Bryssel för gemensam överläggning om hur dessa våldsattentat skall kunna stoppas. Vår egen statsminister har lovat hårt motstånd.

I SvD läser jag en artikel av Karin Thurfjell. Hon har intervjuat forskaren Evin Ismail, som har följt IS-knutna Twitterkonton som tillhör IS-anhängare bosatta i IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak.
Enligt Edvin Ismail skriver Twitteranvändarna att attacken i Bryssel är en hämnd för den senaste tidens bombräder mot Raqqa, en hämnd för den civilbefolkning, alla de barn som blev dödade där. Attacken i Bryssel beskrivs som en hämnd mot västvärlden i allmänhet, inte specifikt mot Bryssel eller Europa.

Jag tror på samtalets och den utsträckta handens möjligheter. På den symboliska hand som nu president Barack Obama har räckt Kuba, när han efter 88 års (!) frånvaro av diplomatiska förbindelser har rest de 15 milen mellan USA och Kuba för att diskutera framtiden med president Raul Castro. Obama sade bl.a. ” Jag tror på att medborgare skall ha rätt att säga sin mening utan fruktan. Jag tror på att varje individ skall ha rätt att utöva sin tro på ett fredligt och offentligt sätt.”

I april flyger Obama Saudiarabien som, enligt Wikileaks, misstänks för att finansiera sunnitiska terrorgrupper som IS.

©janet haapar
text
bild: aftonbladet

Det här inlägget postades i Filosofi och Politik, Religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s