Hands ”Generation loss” översatt av Skugge

elizabeth-hand

Författaren Elizabeth Hand, 1957 San Diego, USA, har kommit ut med ”Generation loss”, Constant Reader förlag. Boken är den första av hennes omfattande författarskap som nu är översatt till svenska av Linda Skugge. Hand har tidigare gett ut 13 romaner och 4 novellsamlingar. ”Generation loss” är svår att inordna i en genre. Dess karaktärer rör sig utanför könsnormer och sociokulturella gränser.

I en av påskens kulturupplagor av SvD, får både Hand och frilansjournalisten Helena Gustavsson mycket stor uppmärksamhet. Gustavssons långa sex-sidiga artikel, som inkluderar ett rikt fotomaterial av fotografen Christopher Gregory, väcker onekligen läsarens nyfikenhet på både bok och författare. Dessutom är små blänkare insprängda här och var. Omslaget, med författaren pulsande i hög snö, visar på författarens existentiella ensamhet, vilken förstärks av bilderna från hennes ödsligt belägna skrivarstuga i Maine, nordöstra USA. Rubriken ”Jag blev kidnappad och våldtagen” gör att hyenan i läsaren får upp vittring av dött kött. Man sugs drastiskt in i ett omtumlande, sargat och intresseväckande livsstilssammanhang där verkliga, traumatiska upplevelser satt de livsspår som utgör grunden för författarskapet. Att Hand dessutom som sjuttonåring identifierade sig med Patti Smith, gör inte att det omedelbara intresset för hennes person minskar direkt!

Den påkostade artikelns spännande och kompletterande fotomaterial av Christopher Gregory visar suggestiva bilder av både författare och hennes hus. Porträttet av Hand med den ena armens färgsprakande tatuering frilagd, där hon sitter väl tillrätta i en mörkbrun sammetsfåtölj, bland masker och boktravar, med en stor skarabé, i en halskedja, krypande över hjärtat, fångar betraktaren. Man blir fast helt enkelt och vill genast beställa hennes bok.

©Janet Haapar
text
bild: Wikipedia

Detta inlägg publicerades i Foto, Litteratur och Skrivande, Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s