Agneta Pleijels ”Spådomen”

Agneta Pleijel

Har just läst Agneta Pleijels senaste roman, som är självbiografisk: ”Spådomen”. Vi följer Pleijel från barndomsupplevelser i Årsta och vidare till tonårstiden i Lund, där fadern fått en professorstjänst och hon själv börjar på Lunds Kommunala Flickskola. Relationen till faster Ricki, blir som en ram till Pleijels egen livsberättelse. Ricki, den äventyrslystna ungkarlsflickan, som blev arkitekt och bodde hemma tills hon var trettio år och som träffade en fästman på Madeira.

Moderns depressiva personlighet, faderns beslut att lämna ”pentagrammet”, familjen med de tre systrarna, och flytta in i en liten etta om dagar och nätter beskrivs ingående. Anledningen till flytten var att han och moderns väninna Vibeke blivit ett kärlekspar. Förtvivlan, upplevelser av skam och vanmakt. Den uppslitande separationen, detaljerna och beskrivningarna av faderns liv, upptar större delen av boken och jag tänker att faderns liv, så som det beskrivs här, kunde blivit en egen bok. Man kommer som läsare inte så nära Pleijel som man kommer fadern. Kanske beror denna upplevelse på att fadern och dottern har starka emotionella band.

Språkresa till Lubeck. Insikten om att hon ”kostar”. Den första förälskelsens magi och tillsammans med väninnan till Paris, där hon träffar en man från Senegal, ”en neger” till moderns stora förtret.

I slutet av boken skall Pleijel börja studera i Göteborg och måste i samband med detta lämna modern i Lund. Resan mot det egna självständiga livet börjar.

Det som var mest intressant för mig, när jag läste denna självbiografiska roman, var att jag verkligen insåg hur enkelt det, trots allt, är för en ung flicka ”född med silversked” att kunna välja sin framtid.

©janet haapar
text

Det här inlägget postades i Filosofi och Politik, Litteratur och Skrivande, Lund och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s