När vi blir dom eller tvärtom, om mångkulturell etik

Yasri Khan

Heidi Avelan skriver på dagens ledarsida i Sydsvenskan under ”Signerat” om pussar, kramar, klappar och handskakningar som människors sätt att vara artiga mot varandra och ställer frågan: ”Är det ett problem?”
Förvånad läser jag: ”För en liberal är det svårt att ha synpunkter på hur folk hälsar eller klär sig. Vissa saker går inte att pruta på i vårt mångkulturella samhälle: respekt för svensk lag, för demokrati, för religionsfrihet och yttrandefrihet, för jämlikhetjämställhet och allas rätt att välja sitt liv. Enkla frågor i teorin, svårare att hävda i vardagen. Kan vi prata om det, i stället för handskakningar och sjalar?”

Avelan måste väl ändå inse att handskakningar och sjalar inte handlar i första hand om artighet utan om makt. Politisk makt, religiös makt, kulturgränser och motsättningar, mina personliga gränser och mitt lands. All kamp är ett slag om gränserna. Så också denna om handskakningar och sjalar.
För min egen personliga del vill jag hälsa genom att ta i hand. Det tillhör det svenska kulturmönstret. Och jag anser att Yasri Khan skall respektera denna min önskan. Nu kommer vi in på en jämlikhetsdebatt, där kvinnans mening är lika värd som mannens. Yasri Khan relaterar till sin egen kulturs nedärvda patriarkala traditioner och vill att jag skall böja mig för hans önskan. Det vill inte jag göra, i alla fall inte i Sverige. Om jag träffat Yasri Khan i hans eget ursprungsland hade jag med glädje hälsat på honom genom att lägga min hand över hjärtat. Men inte i Sverige. Här har vi andra traditioner som jag anser att han måste underordna sig om han vill representera mig i regeringen.

När jag har varit i andra länder, har jag tagit på mig sjalen innan jag gått in i moskén. Här kan jag vara i kyrkan med utslaget hår, sitta bland män och hälsa på den kvinnliga prästen genom att ta i hand. Jag har ett val och denna min valmöjlighet är förvärvad genom kulturell och politisk kamp. Det måste vi inse.

©JANET HAAPAR
Text
Foto:Google

Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s