Horace Engdahls ”Den sista grisen”, del ett

image

Kommer tillbaka från Simrishamn, där jag bl a har hämtat en bok som jag köat för ganska länge: Horace Engdahls ”Den sista grisen”. Med iver bläddrar jag i den, innan jag har hängt upp jackan, och hamnar på sid 69 med följande text: ”Mina höga betyg i skolan gjorde intryck på mina lärare, på mina föräldrar, på mina kamrater, men framför allt på mig själv. Det är väl lite löjligt, men än sen? Självöverskattning är en oumbärlig konst, om man inte vill leva som slav.”
Kände hur jag stelnade till. Tråkigt. Jag hade väntat mig något annat. Hade hoppats att det skulle serveras någon form av svar till ”Århundradets kärlekskrig”. Kanske är jag inte in the mood for E:s aforismer. Nej, sneglar mot Henning Mankells bok, som jag också fick med mig från biblioteket. Kanske ska jag börja på den istället. Eller…?

Reser mig från fåtöljen, tar med teet till köksbordet och datorn. Skrattar av glädje över gensvar när jag ser alla fb-reaktionerna på min fråga om Engdahl eller Mankell. Men nu har jag trots allt kommit till pudelns kärna. Efter 103 sidor av ganska högdraget formulerade aforismer, där jag förvånats över moraliserande uttalanden som ”Receptet för litterär framgång,…..,är att vara lika förljugen som sin publik”, når jag uttryck för förtvivlan och övergivenhet. Texten blir levande, intressant, då författaren skriver om sin känsla av inspärrning, av att det ”inte finns någon utsida” och ”Människor handskas med mig som med en levande död, och när jag i desperation söker sympati och hjälp hos mig själv, föreställer spegelbilden en annan, en vedervärdig person.” Masken har rämnat och texten blöder. Några sidor senare (119) möter jag en kvinna som gråter och ylar på ett skrämmande vis, som ”hade kastat av sig språkets skyddande hölje, själen låg bar.” Så, jag fortsätter till ”the bitter end” och hoppas på fler guldkorn hos Horace Engdahl.

©janet haapar
text

Det här inlägget postades i Litteratur och Skrivande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s