Elizabeth Hands ”Generation Loss”

Börjar man läsa är man fast. Det gäller den engelska författaren Elizabeth Hands bok ”Generation Loss” som handlar om några hänryckande och fullständigt galna dagar i fotografen Cass Nearys liv. Tempot är furioso och händelseförloppet maxat.

Cass Neary kommer från New York och har haft blixtande framgång för typ trettio år sedan med en fotobok där bilderna föreställer döda kvinnor. ”Generation Loss” börjar med en ingående presentation av huvudpersonen som av författaren beskrivs som en amoral, crankhead, kleptomanic, murderous, rage-filled, alcoholic, bisexual, heavily tattooed American female. Hennes råa bilder ”Dead girls” ställdes ut på små gallerier i tjugo år efter det att boken kommit ut.

När Cass gamle polare Phil erbjuder henne ett jobb för ett kulturmagasin, tackar hon ja. Det gäller ett fotoreportage med en äldre kvinnlig fotograf och hippieikon som lever ett tillbakadragetliv på en liten ö i Maine. I novemberkyla får Cass lift med en småbåtägare till ön, där hon efter en del kontroverser som bl.a. innehåller ett viktigt möte med motellägarens dotter, får träffa den skygga, gravt alkoholiserade och paranoida fotografen.

Efter hand rullas en spetsad historia upp som innehåller möte med en dödskult, en sköldpaddsorden, vars ledare är rituell massmördare. Cass är trots, eller kanske tack vare, sitt missbruk ständigt på bettet och räds inte de mest makabra situationer. Hon använder sin kamera som för trettio år sedan och fotar döende och döda i den dans macabre som kommer i hennes väg. Hon vinner läsarens sympati genom sitt mod, sina snabba beslut och sin moral i förhållande till de omständigheter vari hon oförskyllt hamnar.

Boken var spännande intill bristningsgränsen men också Elizabeth Hands nerviga språk var en stark upplevelse. ”Generation Loss” är utgiven på Constant Reader förlag och är översatt av Linda Skugge, som äger förlaget. I september i år kommer den andra delen i serien om Cass Neary, det ser vi fram emot!

©JANET HAAPAR
text och foto

Detta inlägg publicerades i Foto, Litteratur och Skrivande och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s