Kungens irritation är obefogad

madeleine.chrisoneill.leonorejpg-600x448[1] 11231915_1073269376065307_2491328199093847793_n

Kungen har meddelat sin irritation över att prinsessan Madeleines make Chris O´Neill inte deltar i Sveriges Nationaldags festligheter och därvid representerar Sverige. I samband med giftermålet för tre år sedan tackade Chris O´Neil nej till svenskt medborgarskap men behöll sitt amerikanska och brittiska medborgarskap, avsade sig kunglig titel, har kvar sin katolska trostillhörighet samt meddelade tydligt att han inte hade för avsikt att representera Sverige i något som helst sammanhang. Anledningen till detta sista ställningstagande var att han inte ville utsätt sig och sitt företag för affärsmässiga konflikter. Det är av denna orsak som han inte deltar i Nationaldagens firande i år. Och det gör han rätt i.

I en artikel i SvD av Daniel Kederstedt behandlas Chris O´Neills företag Noster Capital, som har en virtuell adress på Madison Avenue 477 i New York. Företagets personal befinner sig på annan ort. Adressen tjänstgör som visitkort och där finns ett mötesrum. Noster Capital hedgefondbolag sysslar med att sälja lånade aktier, i avsikt att köpa dem tillbaka till lägre aktiekurs, s.k. blanking. Bolaget har sin verksamhet i Delaware, skatteparadiset där skatten är 0% för verksamhet utanför landets gränser och där insynen är näst intill obefintlig. Noster Capitals vinst slussas in i ett annat skatteparadis på Caymanöarna, där de residerar i Ugland House, ett höghus med fem våningar som innehåller 18.000 (ja, tusen!) bolag, och som av Barack Obama blivit kallad för den största skattebluffen i världen. Chris O´Neill har dessutom investerat i en del s.k. start-up bolag, vilka dessa är, får svensk media inte veta. Denna förebild och representant för svensk företagsamhet kan vi vara utan.

För fem år sedan donerade Chris O´Neill pengar till World Childhood fundation i New York, vilket är skapat av drottning Silvia och är prinsessan Madeleines arbetsplats.

©JANET HAAPAR
text
fotona hämtade på kungahusets f-sida: Prinsessan Madeleine, Chris O´Neil och lilla prinsessan Leonore samt Kungen

Annons
Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s