Mankell och ”Homo Narrans”

almablogg

När Stefan Jarls intressanta dokumentär över Henning Mankells liv visades på TV2 i oktober 2015 befann jag mig delvis i en mytisk veklighet, arbetande med bildterapi utifrån antikens gudinnor, på den grekiska ön Samos. Henning Mankell berättar i intervjun om en blåsa i en vas, blåst av en glasblåsare i Baskemölla. Blåsan är i ständig rörelse vilket intresserar honom. Om en miljon år har den vandrat runt glasvasen. Tid och rörelse. Han berättar också om en varm sommardag 1939. Några arkeologen hade grävt fram en samling flisor, vilka lades i en påse och förvarades till 1970 –talet, då de pusslades ihop och visade sig föreställa en människa med lejonhuvud. Skulpturen var 40 tusen år gammal och Henning Mankell ställer sig frågan om detta möjligtvis är det första konstverket som människan har skapat. Han tänker då på sammansättningen av människa och djur. Saga, Myt och verklighet. Fantasi och verklighet. Broarna däremellan har fascinerat honom i hans egen konst och gett honom inspiration.

John Palm har skrivit en spännande artikel som är införd i SDS idag, ”I spåren av Mankell”. Den handlar om Mankells liv i Mocambique. Hans engagemang i människorna och teaterverksamheten där. Henning Mankell kom som 19-åring till Afrika, där han så småningom gifte sig och efter ytterligare ett antal år bosatte sig i Mocambiques huvudstad Maputo, där han var verksam på Teatro Alvenida som textförfattare och regissör. Teatro Alvenida ägs av Manuela Soeiro, som efter det att hon köpt teatern, kontaktade Henning Mankell, som då var bosatt i Zambia tillsammans med sin biståndsarbetande fru. Han kom genast till Maputo Där hann han med att sätta upp 20 pjäser innan han dog den 5 oktober 2015. Henning

Mankell deltog i Louisiana Literature Seminarium sommaren 2014, där han dels presenterade egna böcker, dels förde ett spännande samtal med Patti Smith. Där tog jag bilden.

©JANET HAAPAR
text och foto

Detta inlägg publicerades i Antikens historia, Österlen, Baskemölla, Litteratur och Skrivande, Opera och Teater och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s