Hemingways Kuba och Vårflod

tumblr_loz8kondQo1qearaqo1_1280 hemingwaybar

När jag läste om Ernest Hemingways (1899-1961) tid på Kuba blev jag intresserad av att resa till den lilla fiskebyn Cojimar, där hans båt Pilar låg förtöjd under ett antal år. Hemingway bodde tidvis på havet utanför Cojimar, där skrev han sin välkända roman ”Den gamle och havet”.

Hemingway kom till Kuba 1928 och bodde då på olika hotell i Havanna, där fick han sina favorithak och Kuba blev en del av hans liv. Slutligen flyttade han 1939 till Villa Finca Vigia i San Fransisco de Paula, där han bodde under sin resterande livstid. Hans fru donerade huset till Kuba. Huset är idag ett museum.

Ernest Hemingway Finca und Museum in Havanna, Kuba kuba_k_03

I går körde jag till Simrishamns bibliotek och lånade ett antal böcker, skrivna av Hemingway, bland andra ”Vårflod”. Boken är ett ungdomsarbete av Hemingway och kom ut i New York redan 1925 med titeln ”The Torrents of Spring”. Inte förrän långt senare översattes den till svenska och utgavs av Bonniers 1962. Då hade redan nio andra av Hemingways böcker översatts och getts ut. Hur väljer förlag utgivningslitteratur?

Jag var helt fast i ”Vårflod”. Sträckläste den under gårdagen och läste de sista raderna idag på morgonen. Underrubriken är: ”Romantisk berättelse till minnet av en bortdöende ras”. Bokens handling utspelar sig i en liten industristad, Petoskey, i närheten av Michgansjön, USA, och slutar med att en fabriksarbetare vandrar längs ett järnvägsspår tillsammans med sin kvinna, en indianska och hennes lilla barn. Det är vinter men snön smälter. Våren är på väg. Indianskan är naken. Mannen börjar att klä av sig. Plagg efter plagg faller mellan spåren. Slutligen vandrar de sida vid sida alldeles nakna, med undantag för skorna, i riktning från staden. Bakom dem följer två indianer som plockar upp de kastade klädesplaggen, som de efter en stunds diskussion beslutar sig för att sälja i staden.

Hemingways språk är mustigt och levande. Boken är spännande och rolig, det blir många glada skratt mellan pärmarna. Olika författare blir utsatta för parodier. Hemingway skämtar glatt med allt och alla, som en strimma av ljus skiner hans egen längtan, kärlek till naturen och människorna igenom den ibland bisarra handlingen.

©JANET HAAPAR
text
foto: Google

Annons
Detta inlägg publicerades i Litteratur och Skrivande, Resor, Uncategorized, Ursprungsbefolkningar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s