Och solen har sin gång

prestart hemingwaybar

Och solen har sin gång, roman av Ernest Hemingway, utkom på Bakhålls förlag 2012 i översättning av Christian Ekvall. Romanen är tidigare översatt av Olov Jonason och utgiven 1986 i reviderad upplaga. Originalets titel ”The Sun Also Rises” gavs ut 1926 och var Ernest Hemingways genombrottsroman.

New York, Paris, Pamplona, Madrid men mest Paris nattkvarter och Pamplonas tjurfäktningsarenor. Vin och absint sida upp och sida ner. Vingligt fylleprat och slagsmål lyckas på ett magiskt vis hålla läsarens nyfikenhet och intresse vid liv. Tonårsstämning med ”den förlorade generationens” grabbgäng. Förälskelsen i den alkoholiserade skönheten Brett, löper som en röd råd mellan bokens sidor. Det är hennes och Jakes förhållande som boken spinner sig kring. Och Jakes stora intresse för spännande tjurfäktning. Jake lär vara Ernest Hemingways alter ego. Och de övriga tillhör den grupp av konstnärer och författare som han umgicks med i 1920-talets Europa, ”The lost generation”. Erza Pound, Gertrude Stein, Sherwood Andersson, F Scott Fitzgerhald, Harold Loeb.

“Det var så man skulle göra. Man skickar iväg en tjej med en man. Presenterar henne för en annan som hon försvinner med. Sen åker man och hämtar tillbaka henne. Och signerar telegrammet med ”din tillgivne” Ja, det var så man gjorde”.

Det är språket. Det är Hemingways direkta, robusta, köttiga språk som griper tag i mig och får mig att suga mig fast i hans text likt en blodigel.

Ernest Hemingway, f. 1899, erhöll Nobelpriset I litteratur 1956. Under hans livstid publicerades endast sex romaner, två fackböcker och sex novellsamlingar. Eter hans död 1961 gavs ytterligare tre romaner, tre fackböcker och fyra novellsamlingar ut.

©JANET HAAPAR
Text
Foto: Google

Det här inlägget postades i Konst, Litteratur och Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s