Att ha och inte ha, Ernest Hemingways Kuba

Ernest Hemingway Finca und Museum in Havanna, Kuba haba26-680x340

I början av augusti 1945 hade filmen ”Att ha och inte ha” premiär i Sverige. Filmen är baserad på Ernest Hemingways roman med samma namn, vilken utkommit i svensk översättning ett år tidigare. Huvudrollerna spelades av Humphrey Bogart och Lauren Bacall. Det var den 19-åriga Lauren Bacalls första film och hon och Humphrey Bogart blev blixtförälskade under inspelningen. Strax efter det att filmen var klar, gifte de sig.

Boken skildrar på ett trovärdigt vis de fattiga, hårda och rått kriminella omständigheter som man levde under i ett litet kustsamhälle på det förrevolutionära Kuba. Boken är en roman men är samtidigt historiskt relevant. Detta gör den synnerligen intressant både litterärt och politiskt. Boken är skriven på ett för Hemingway typiskt vis, den är uppbyggd i dialogform. Detta medför att läsaren kastas direkt in i händelseförloppet som om man vore en av deltagarna i den pågående diskussionen/handlingen. Man är där helt enkelt, indragen av Hemingways språk och intensiva, spännande handling.

Innan Hemingway bosatte sig i hus på Kuba, var han boende några år i sin båt ”Pilar” som låg förtöjd i den lilla fiskebyn Cojimar på Kuba. Man kan inte låta bli att ”på ett 08-igt vis”, sagt av Ebba Witt-Brattström under Babel-intervjun om ”Århundradets kärlekssaga” med Jessika Gedin, undra över i vilken utsträckning bokens innehåll skildrar de omständigheter vilka Ernest Hemingway själv levde under på 30-talets Kuba.

Som med andra böcker jag läst av Hemingway sträckläste jag ”Att ha och inte ha”, fascinerad av hans mustiga språk, den levande skildringen av det förrevolutionära Kuba och de välsnidade karaktärerna.

©JANET HAAPAR
Text
Bilder: Google

Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik, Konst, Litteratur och Skrivande och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s