Single Red

Single Red som står i lammöronstriangeln intill  Almagårdens höga ateljéfönster och det kinesiska torget, är plötstigt överfull av skira karminröda rosenvingar med utstickande antenner i varmaste cadmiumgult. Hon kallas också Single Sherry och är en Rosa spinosissima-hybrid enligt Lars Cedergrens intressanta roskatalog från år 1995 samt ingår i Pimpinellifolia-gruppen enligt Lars-Åke Gustavsson i hans rekommendabla och innehållsrika rosbok ”Rosor”.
Hon är planterad intill det, av grön sandsten i kombination med komstadflis, runda kinesiska torget – ja, det har en fyrkant i mitten – annars vore det inte kinesiskt! En fyrkant med plats för nio qwa, dvs det kinesiska oraklet I Chings tecken som symbol för den ständigt närvarande förändring vi alla deltager i. Livets egen rörelse. Mikrokosmos samspel med makrokosmos. Precis som min Single Red, fanbäraren för alla de rosor som kommer att blomma under några korta sommarveckor i Almagårdens trädgård. På hösten bär hon de mest förföriska, utsökta runda svarta nypon. Det kan passa att just den rosbusken står skimrande full av de sirligaste, enkla, röda blommor nu på ett-årsdagen av Axxe-Paxes död. På min hemsida
 www.alma.st skriver jag om Almagårdens rosor!

  

 ROSA SPINOSISSIMA, ROSA PIMPINELLA
Rosa spinosissima är vildväxande och anspråkslösa rosor. De trivs på de kargaste jordar och tål både frost, torka och stark blåst, vilket gör dem synnerligen tacksamma i odling, speciellt på den skånska slätten, där fykande vintersnö kan förstöra det mesta för trädgårdsälskaren. Bladen påminner om pimpinellplantans och har oftast 7-9 småblad, enligt Lars Cedergrens roskatalog från 1995. Genom sin härdighet har de blivit användbara i förädlingsarbete, där resultatet har ett mycket kraftigare växtsätt och bladverk.

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Annons
Detta inlägg publicerades i Arkitektur och Trädgård och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s